Dečak zbog kojeg se ispisao ceo razred divlja i u novoj školi: "Psuje, pravi haos, decu ne šaljemo na časove"

S. Ž.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Tanjug/AP

Bez ikakve najave roditeljima, pre tri dana je u novozagrebačku školu  upisan dečak zbog kojeg se iz osnovne škole u centru Zagreba početkom ove školske godine ispisalo 14 učenika. Zabrinuti i nezadovoljni roditelji su se organizovali i većina ih danas neće poslati decu u školu iz protesta, a u 8.30 se roditelji okupljaju pred školom.

"Dečak dira i pipka našu decu, simulira seks i govori im takve psovke za koje je nepojmljivo da ih 10-godišnjak zna. Grozno je da nam niko od nadležnih nije ništa rekao. Ne mogu da verujem da su tako problematično dete upisali u drugu najbrojniju školu u Hrvatskoj. U našem razredu ima 28 dece. Kako misle da će držati red tu ako nisu mogli s njih 15?!", pita se otac jednog deteta iz razreda.

Taj četvrti razred nedavno je imao roditeljski sastanak na kojem nije bilo ni reči o svemu. Roditelji su otkrili o kome se radi tek nakon što su počeli o svemu razgovarati u WhatsApp grupi.

Navodno je škola bila primorana da primi dečaka iako se direktor protivio.

Ima asistenta

Dečak ima jednog asistenta, a priča se, kaže za Jutarnjji otac, da bi sledeće nedelje trebalo da dođe drugi. Nejasno je još planiraju li da ih oboje bude u razredu.

"Kad smo u školi rekli svoje planove oko protesta rekli su nam nek se strpimo, da dođemo popodne, valjda kad nikoga nema. Rekli su nam da ćemo sve videti za par dana. Nemamo šta videti. Znamo šta nas čeka", rekao je i objasnio da ne žele da njihova deca budu novi pokusni kunići sistema.

Oni decu nisu hteli da uvlače u ozbiljne priče pa su im samo rekli da neće imati nastavu.

"Nisu oni ni tako mali da ne shvataju i međusobno komentiarišu", rekao je otac.

Inače, u školi u centru još uvek postoji razred s dvoje dece, i nejasno je hoće li se raspustiti i što će biti s učiteljicom.

Direktorka je na Veću roditelja održanom prošle nedelje navela da ‘u suštini 4. b i dalje postoji, da učiteljica drži nastavu za troje učenika (op.a. tada je još u razred bio upisan sporni učenik) te da se čeka odluka Grada‘. Na konkretno pitanje što će se dogoditi s razredom, direktorka je rekla da nema odgovor.

Komentarisala je da bi se možda učenici koji su se ispisali, što je gotovo celi razred, vratili u školu, ali su predstavnici roditelja istakli da je previše vremena prošlo i da se deca sigurno neće vratiti te da škola uopšte nije s njima kontaktirala ni odgovorila na njihova pitanja, do sada.

Podsetimo, nakon što je Jutarnji list prvi otkrio šokantan slučaj bulinga (maltretiranja, vršnjačkog nasilja) u maju u osnovnoj školi, koji mesecima niko od nadležnih nije rešavao, tek na prvi dan nastave održan je hitni sastanak u Ministarstvu nauke, obrazovanja i mladih s predstavnicima Gradskog sekretarijata, AZOO-a, direktorkom škole i roditeljima dečaka. Dogovoreno je da će njegovi roditelji zatražiti premeštaj u drugu osnovnu školu.

Dečak je mesecima zlostavljao vršnjake u razredu, desetero njih je završilo kod psihologa, a učiteljica je otišla na bolovanje. Nedavno je i pedagog iz te škole dao otkaz.

Roditelji su se od početka godine obraćali direktorki, Gradskom sekretarijatu za obrazovanje, Ministarstvu obrazovanja, Agenciji za razvoj i obrazovanje, ali bez ikakvog rešenja koje bi bilo dobro po svakoga. Slali su dopise i molbe, ponekad i dvadeset mejlova na dan.

(Telegraf.rs)