Albanka usmrtila Katarinu i Stjepana, pa dobila 4 godine zatvora: "Porodica je u šoku zbog tako male kazne"

A. M.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto-kolaž: Facebook/Općina Gradac, Društvene mreže

Albanska državljanka Klevisa Imeri osuđena je nepravosnažno na četiri godine zatvora jer je iz nehata izazvala tešku saobraćajnu nesreću sa smrtnim ishodom.

Na presudu je moguća žalba koju će optužena i njen branilac, dubrovački advokat Dragan Pištalo uskoro, s obrazloženjem dobiti u pisanom obliku. Epilog je to završenog dokaznog postupka i celokupnog suđenja na Opštinskom sudu u Dubrovniku optuženoj albanskoj državljanki.

Kobna se saobraćajna nesreća dogodila oko 20.30 sati 10. aprila ove godine na Jadranskoj magistrali. Tada su, na predelu Ratac, nedaleko Slanog, u sudaru život izgubili sestra i brat Katarina i Stipe Đerek iz mesta Gradac kod Ploča. Kako je optužena početkom sudskog postupka izjavila da se "oseća krivom, ali ne na način kako to navedi i kako je tereti optužnica", usledio je dokazni postupak u kojem je na prvom ročištu iskaz dao sudski veštak Pero Todorović da bi u utorak pred Sudskim većem svedočio očevidac nesreće Jonuz Alija.

Saznato je kako je sud, kontaktirajući Domagoja Šestana kao predstavnika firme "BMW" za Hrvatsku, temeljem broja šasije u nesreći slupanog vozila, rekao kako to vozilo nije imalo ugrađeno tzv. crnu kutiju.

"Moj prijatelj Armalindo Docano i ja krenuli smo iz Milana za Albaniju s mercedesom, a Klevisa i supruga Armalindova rođaka, Diana, s BMW-om i tako vozili do naplatnih kućica na kraju auto-puta kod Ploča. Zbog umora je tamo Diana prešla u mercedes te je Klevisa bila sama u svom vozilu. Vozili smo u koloni, a tokom vožnje sam gledao u mobilni i u unutrašnji (srednji) retrovizor mercedesa. Upravo sam u retrovizoru uočio da se ugasilo njeno svetlo, stali smo i prišli vozilima. Tamo je već bio jedan čovek, a prvu pomoć nisam mogao pružiti jer nije bilo svrhe.

Klevisa je sama izašla iz vozila i brzo pala u nesvest, a ubrzo su stigli policija i Hitna pomoć. Zbog svega smo na putu, zbog trajanja uviđaja, ostali do 4- 5 sati po ponoći. Potom je svedočila i optužena i rekla kako su se tokom vožnje u BMW-u, ona i Diana smenjivale za volanom. Od naplatnih kućica smo vozili u koloni brzinom 60- 70 km/h i kad sam videla da je mercedes ispred mene pretekao jedno vozilo, dala sam znak za preticanje i tad videla da iz suprotnog smera velikom brzinom dolazi drugo vozilo. Pokušala sam da odustanem od preticanja, ali sve se brzo dogodilo i došlo je do sudara", izjavila je optužena i dodala kako se zbog šoka više ničeg ne seća.

Porodica stradalih nezadovoljna

Nakon presude albanskoj državljanki Klevisi Imeri, koja je zbog saobraćajne nesreće u kojoj su poginuli brat i sestra Stipe i Katarina Đerek, nepravosnažno osuđena na 4 godine zatvora, izjavu je dao advokat porodice Đerek, Zvonimir Bodrožić.

"Reakcija porodice nije dobra, očekivali su znatno veću kaznu. Odluka je takva kakva jeste, razgovaraću s porodicom kad malo dođu k sebi, svi su jako potreseni. O daljnjim koracima ćemo odlučiti kad obavimo konsultacije, kad malo dođu k sebi. Svaka strana ima pravo žalbe, verujem da će tu i kolega uložiti žalbu. Šta ćemo mi odlučiti, videćemo nakon konsultacija. Da li će ići žalba? Verovatno hoće! Za sada", kazao je Bodrožić.

(Telegraf.rs/Jutarnji)