Andrej Plenković: Zoran Milanović je proruskim stavovima naneo štetu Hrvatskoj

A. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/Hina

Hrvatski premijer Andrej Plenković kritikovao je danas predsednika države Zorana Milanovića ocenivši da je njegov učinak na toj funkciji ravan nuli i da su njegovi proruski stavovi naneli štetu državi na međunarodnom nivou.

"Osoba koja je u pet godina promašila svoj mandat, koji je dobio od birača, s bilansom rezultata koji je ravan nuli, nikakvog doprinosa. Imali smo štetu zbog njegovih proruskih stavova na međunarodnom nivou", rekao je Plenković nakon obeležavanja Dana splitsko-dalmatinske županije.

Kad je reč o Hrvatskoj vojsci, kaže Plenković, sve što je dobro, napravila je hrvatska vlada.

"Od prvog mandata i ministra Krstičevića, pa do danas, vratili smo u centar hrvatskog vojnika, njegova prava i plate. Učinili smo takav napor da nam je budžet Ministarstva odbrane, koji nam je bio kad sam postao premijer 550 miliona evra, danas je milijardu i 300 miliona evra, rekao je hrvatski premijer.

Milanoviću je odgovorio da nema nikakve potrebe za sazivanje hitne sednice Veća za odbranu zbog obaveznoga vojnog roka i da je ideja da sve bude u funkciji na početku iduće godine.

Cela aktivnost oko temeljnog vojnog osposobljavanja ide svojim tokom, nema tu nikakve potrebe za bilo kakve hitne sednice, rekao je Plenković.

"Ministarstvo i Glavni štab rade na predlogu, koordiniraju ga i s Ministarstvom unutrašnjih poslova zbog segmenta civilne zaštite i drugih aktivnosti.

"Kad sve to bude spremno, tada ćemo taj predlog dostaviti da ga razmotri. Taj program ne rade neki ljudi van sustava Hrvatske vojske, nego rade hrvatski vojnici i stručnjaci", rekao je Plenković, preneli su hrvatski mediji.

(Telegraf.rs/Tanjug)