Koji bi gradovi mogli biti pod vodom zbog topljenja glečera? Na crnoj listi i jedan u Hrvatskoj

Z. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Tvejts nazivaju glečerom sudnjeg dana... Foto: Anna Wahlin/University of Gothenburg/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

O globalnom otopljavanju i topljenju glečera mnogo se govori i to nije problem koji se može zaustaviti preko noći!

Koliko je problem ozbiljan može se videti pomoću softvera koji je pre nekoliko godina osmislila NASA. Alat predviđa koji će gradovi biti potopljeni zbog topljenja glečera izazvanog globalnim otopljavanjem tako da su naučnici izračunali efekat gravitacije i rotacije Zemlje kako bi predvideli kako će se voda razmestiti širom sveta.

- Alat za svaki grad daje jasnu sliku koji su glečeri od posebne važnosti - rekao je svojevremeno za BBC jedan od naučnika koji je učestvovao u istraživanju.

Naučni podaci pokazuju da je topljenje lednika imalo uticaja na rast nivoa mora tokom 20. veka dok se u 21. stoleću taj uticaj još dodatno povećao.

Istraživanje je pokazalo da od topljenja velikih ledenih površina na zapadnom delu Grenlanda treba da strahuju London, Dubrovnik, Tromso, Oslo, Atina, Sirakuza, Marselj, Gibraltar, Brest...

Klimatolog i okeanograf Mirko Orlić pojasnio je 2020. godine za RTL da je Dubrovnik uzet kao primer i da nije jedini ugrožen grad na hrvatskoj obali. Prlić navodi da su Rijeka i Split takođe u opasnosti.

- Delta Neretve u zaleđe Zadra su ugroženi. Ako se ceo Antarktik otopi nivo mora će se podići za 57 metara. Naravno, to se ne može dogoditi za 100 godina, ali se zbog ovakvih epizoda podizanje biti brže nego što smo mislili - rekao je Orlić.

(Telegraf.rs/Večernji)

Teme