Carinici u Severnoj Makedoniji dobijaju kamere za telo: Evo šta to znači

M. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Shutterstock

Direktor Uprave carina Severne Makedonije Boban Nikolovski u gostovanju u vestima MTV najavio je da će carinici ubuduće nositi kamere za telo, što bi trebalo da smanji nivo korupcije i poveća kontrolu.

"Preduzimamo konkretne mere na suzbijanju korupcije, uskoro će biti nabavljeno 60 kamera za telo, za šta je obezbeđena donacija Ambasade SAD", rekao je Nikolovski.

On je dodao, kako prenosi Nova Makedonija, da se intenzivno radi i na početku projekta automatizacije terminala uz grant EU, a najavio je i koordinisane akcije u budućnosti sa drugim institucijama.

"Razmena podataka je ključna za suzbijanje kriminala, ali i za kreiranje delotvornih reformskih politika, gde su već dogovorene konkretne aktivnosti sa Poreznom upravom, Narodnom bankom, Biroom za javnu bezbednost, Državnim zavodom za statistiku" rekao je Nikolovski.

Nikolovski je naglasio da u Upravi carina rade vrhunski profesionalci, a za one koji ne pokažu rezultate, kako je rekao, neće biti oprosta.

"U avgustu je pokrenuto 18 disciplinskih postupaka. Carinska politika prema prioritetima Vlade, pod vođstvom premijera Hristijana Mickoskog, zasniva se na dva stuba - ekonomskoj transformaciji i suzbijanju kriminala i korupcije. Prema postavljenim prioritetima, trenutno intenzivno radimo na nekoliko projekata i reformskih politika", rekao je Nikolovski.

Pored sistema video-nadzora, Nikolovski kaže da se intenzivno radi na pokretanju projekta automatizacije terminala uz grant od EU, što će značajno doprineti ubrzanju transporta i olakšanju trgovine. Projekat podrazumeva zamenu postojećih vaga digitalnim, kao i digitalne rampe.

Istovremeno, već se radi na usaglašavanju dežurstava sa Agencijom za hranu i veterinu. U oblasti suzbijanja kriminala unapređena je saradnja sa Biroom za javnu bezbednost, a razmena podataka i, što je još važnije, njihovo uparivanje, dogovorena je sa Poreznom upravom.

Sa Državnim zavodom za statistiku i Narodnom bankom dogovorena je elektronska razmena podataka, na čemu se takođe intenzivno radi.

U cilju jačanja partnerskih odnosa sa poslovnom zajednicom, posle dve godine pauze, ponovo je aktivirano Savetodavno telo u kome su, pored Uprave carina, članovi i privredne komore i udruženja.

Ovo je samo deo započetih aktivnosti, a direktor Nikolovski je rekao da će tražiti konkretne rezultate koji će biti vidljivi i merljivi kroz povećanje konkurentnosti makedonske privrede i suzbijanje kriminala i korupcije.

(Telegraf.rs)