U blizini Kolinde Grabar-Kitarović pao ruski dron sa 45 kilograma eksploziva: Potresno iskustvo iz Kijeva

A. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Bivša predsednica Hrvatske kolinda Grabar-Kitarović preživela je dramu tokom svog nedavnog boravka  Kijevu, prestonici Ukrajine.

Ona je, naime, kako prenosi "Večernji list", u Kijevu bila sa hrvatskim veleposlanstvom koje je predvodio premijer Andrej Plenković.

Tamo je boravila nedelju dana i otkrila je kako je u blizini pao dron koji je Rusija lansirala:

"Te noći je šahid pao nedaleko od mesta na kojem sam se nalazila. Čovek se navikne na te detonacije, zavisno od toga koliko ste daleko od sistema PVO. Strogi centar Kijeva do sada je dobro odolevao svim napadima, iako prilikom svake nove posjete vidim neku novu srušenu zgradu", rekla je ona i nastavila:

"Tek kad sam ujutro na Telegramu dobila fotografiju šahid s vojnicima pored njega, tek kad je veličina ljudskog tela stavila u perspektivu veličinu te 'mrcine' koja nosi oko 45 kg eksploziva, shvatila sam šta bi bilo da se tako nešto zabije u moj prozor. I nije mi bilo svejedno".

Dobila je savet da uvek drži prozor malo otvorenim i da odmah potraži zaklon ako čuje zvuk sličan mopedu.

"'Pravilo drugog zida' je minimalno što možete učiniti u slučaju udara drona, pod uslovom da prvi zid podnese većinu snage eksplozije. Danas u ukrajinskim gradovima više ne možete videti mopede ili motore upravo iz tih razloga, a kad ga čujem na ulicama Zagreba, uvijek se lagano trgnem", zaključila je Kolinda Grabar-Kitarović.

(Telegraf.rs)