Marta Kos: Proširenje značajno i za Sloveniju i za Evropsku uniju

A. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Jure Makovec / AFP / Profimedia

Kandidatkinja Slovenije za evropskog komesara Marta Kos izjavila je danas da je proširenje sinonim za EU.

"Za mene je proširenje sinonim za EU, a EU je sinonim za mir. Nadalje, mir predstavlja stabilnost, sigurnost, budućnost, povezanost i inkluziju", dodala je Marta Kos, predstavljajući svoju kandidaturu za evropskog komesara Odboru Narodne skupštine za pitanja EU.

Ona je ukazala na značaj portfelja proširenja i za Sloveniju i za EU i dodala da je uverena da će njene veštine biti najočiglednije u ovoj oblasti.

Kos je pred Odborom čije mišljenje nije obavezujuće, navela da ispunjava tri ključna uslova za evropskog komesara: kompetentnost, posvećenost EU i nezavisnost.

"Vrednosti i ciljevi EU su za mene svetinja“, rekla je ona, prenosi agencija STA.

Ona je istakla da bi uspešna integracija Slovenije u EU mogla da posluži kao vredan primer za druge zemlje Zapadnog Balkana koje teže da se pridruže.

Prema njenim rečima, napredak Slovenije i EU međusobno je povezan sa napretkom i razvojem njenih suseda.

Kos je takođe pozvala na bližu saradnju sa Narodnom skupštinom i predložila godišnje obraćanje parlamentu, koje bi usledilo nakon govora predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen o stanju Unije u Evropskom parlamentu.

U prvim odgovorima, poslanici koalicije socijaldemokrata i Slobodarskog pokreta Jonas Žnidaršič i Dušan Stojanović su izrazili podršku kandidaturi Kos, dok je Andrej Poglajen iz opozicionih Demokrata (SDS) izneo kritike na neke od njenih prethodnih izjava, tvrdeći da nisu u skladu sa onim što se danas čulo u parlamentu.

(Telegraf.rs/Tanjug)