Predlog da Marta Kos bude komesar za proširenje je istorijski uspeh Slovenije: Premijer Golob ponosan

A. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/STA/Boštjan Podlogar

Slovenija preuzima ključnu ulogu kada je reč o stabilnosti i mir u regionu, rekao je danas slovenački premijer Robert Golob, nakon što je Ursula fon der Lajen predložila da Marta Kos bude odgovorna za proširenje EU i podršku Ukrajini u Evropskoj komisiji.

"Slovenija je postigla istorijski uspeh, poverena nam je velika odgovornost. Slovenija je dobijanjem resora za proširenje dobila ključ stabilnosti i mira. Ne samo na Zapadnom Balkanu, već i u Istočnoj Evropi. Ovaj resor uključuje i obnovu Ukrajine Ponosan sam na Sloveniju, takođe bih želeo da se zahvalim svim prethodnim vladama, a posebno građanima“, prokomentarisao je premijer Robert Golob u saopštenju predlog da Marta Kos bude komesar za proširenje.

On je rekao da Slovenija prihvata taj odgovoran zadatak, kao da joj je poveren "ključ za obezbeđenje stabilnosti i mira u našem neposrednom susedstvu i šire, i kako da uz pomoć evropske ideje doprinese stabilizaciji i Zapadnog Balkana i Istočnog susedstva", rekao je on, prenos RTV Slovenija.

Dodeljivanje resora za proširenje Sloveniji u novoj Evropskoj komisiji pozdravila je i ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon.

"Odlična vest iz Brisela! U novom sastavu Evropske komisije, Slovenija će voditi važno odeljenje za proširenje, istočno susedstvo i posleratnu obnovu Ukrajine", napisala je ona na mreži X.

Ona je čestitala Marti Kos i dodala da se raduje učešću u daljoj podršci zemljama Zapadnog Balkana i istočnog susedstva na njihovom putu ka Evropi.

U novom sastavu Evropske komisije, za proširenje će biti zadužena Marta Kos , saopštila je jutros u Strazburu predsednica komisije Ursula fon der Lajen. Prema njenim rečima, ona će biti odgovorna za širenje Evropske unije, kao i za istočno susedstvo.

Ona će se pobrinuti za dalju podršku Ukrajini, uključujući i njenu posleratnu obnovu, i podržaće zemlje kandidate u njihovim pripremama za pridruživanje EU.

(Telegraf.rs/Tanjug)