Počelo suđenje za ubistvo Luke (22) u Splitu: Izbo ga nožem na ulici, na sudu kaže da se ne oseća krivim

A. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Dalmatinski portal/Veljko Martinović

Ubistvo mladog Splićanina krajem februara ove godine šokiralo je sve. Luka Bančić (22) usmrćen je nožem dužine oštrice 24 cm, a danas se zbog tog ubistva pred sudskim većem Županijskog suda u Splitu našao Ante Rušić (31).

Na optuženičku klupu Rušić je doveden iz šibenskog zatvora. Čim su mu pravosudni policajci oslobodili ruke lisica, potrudio se izvući ispod gornjeg dela trenerke veliku brojanicu.

Podsetimo, u šibenski zatvor prebačen je iz sigurnosnih razloga, nakon što mu je u padu s kreveta povređena vilica. Dogodilo se to svega nekoliko dana nakon što je završio na Bilicama. Navodno je pravosudnim policajcima i lekarima kazao da je pao s kreveta i nije hteo nikog da optuži za svoje povrede. No, lekarima splitske bolnice bilo je teško da poveruju da se takve povrede mogu dobiti od pada s kreveta.

Nakon što je zamenica županijskog državnog tužilaštva pročitala optužnicu, sudija Dinko Mešin upitao je okrivljenog oseća li se krivim. Rušić je kazao da mu je žao što se ovo dogodilo, da se ne oseća krivim, kao i da neće iznositi odbranu. Takođe, kaže da neće odgovarati na postavljena pitanja.

Prema optužnici, nakon sukoba Rušića i njegovog brata Frane s Lukom Bančićem i njegovim prijateljima 24. februara, ovaj odlazi kući po nož dužine oštrice 24 cm i ubada Bančića u desnu stranu grudnog koša.

Nesrećni mladić zadobio je ubodnu ranu džine 19 cm, a Rušić je nakon toga, prema optužnici, počeo ponovo da maše nožem, dok se Luka Bančić nije srušio na pod i preminuo od posledica teške povrede.

"S nožem u ruci krenuo je za žrtvom i njegovim prijateljima, a kada se Luka Bančić vratio natrag i došao mu u susret, u nameri da Luku Bančića liši života zamahnuo je nožem prema njegovom telu. On se, da bi izbegao ubod, sagnuo i pao na tlo, a na tlo se okliznuo i okrivljeni. Kada su se podigli, okrivljeni je istrajavajući u svojoj nameri, nožem ubo Bančića u predelu desne strane grudnog koša, zadavši mu ubodnu ranu grudnog koša, dužine ubodnog kanala oko 19 centimetara s oštećenjem desnog pluća, praćeno akutnim unutrašnjim iskrvarenjem te razvijenim edemom mozga i levog pluća koja povreda je teške naravi. Nakon toga je ponovno mahao nožem prema žrtvi koja je bežala, dok je okrivljeni trčao za njim s podignutim nožem u ruci sve dok se Luka Bančić nije srušio na pod te je usled zadobijene povrede ubrzo preminuo", stoji u optužnici ŽDO-a.

Podsetimo, nakon zločina koji je šokirao mnoge, održan je pred Županijskim sudom u Splitu mirni protest.

Iduće ročište održaće se krajem oktobra kada će biti saslušani svedoci.

(Telegraf.rs/Dalmacija danas)