Drama u Hrvatskoj, stiže istorijski vodeni talas iz Mađarske, poznato i koje mesto će završiti pod vodom

Z. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Maciej Kulczynski / PAP / Profimedia

Ciklon "Boris" osim naglog zahlađenja neće Hrvatskoj doneti ni približnu nevolju kakvu je doneo mnogim državama centralne Evrope!

Hrvatske vode su ublažili prognoze što se tiče vodenih talasa koji pristižu Murom i Dravom, ali istovremeno je porastao stepen zabrinutosti zbog rasta vodostaja Dunava.

Ciklon je već napravio haos u Beču dok se Budimpešta sprema za poplavni talas još od prošle nedelje i očekuje se da stigne u petak ili subotu. Tri dana kasnije ući će u Hrvatsku. Tomislav Novosel iz Glavnog centra za odbranu od poplava Hrvatskih voda u kontaktu je s mađarskim kolegama i navodi da Mađari očekuju vodostaj koji će biti u top 5 ikada izmerenih.

- Na Dravi i Muri ne očekujemo možda ni redovne mere odbrane od poplave jer su dotoci manji od prognoziranih. Dvostruko su manji nego što su to bili u avgustu prošle godine, što je dobro, jer se neće preklopiti s velikim talasom Dunava. Kolege iz Mađarske prognoziraju vrlo visoki Dunav u Budimpešti, na nivou iznad 800 cm, a takvih je u istoriji bilo samo pet. Vrh vodenog talasa očekuje se tamo krajem nedelje sa petka na subotu - kaže Novosel.

Vodeni talas će putovati Mađarskom oko 220 km i treba mu tri dana do Hrvatske u koju ulazi u Batini.

- Možemo očekivati vrlo visoku nivo od najmanje 700 cm. Takođe, možemo reći da ćemo i mi zabeležiti visinu vodostaja u top pet ikad izmerenih u Batini. Od 2006. godine i 2013. godine, kada smo imali velike vodene talase, tamo su nasipi još ojačani, ali treba iskontrolisati situaciju. Sigurni smo već sada da će naselje Zeleni Otok kod Batine biti pod vodom, tako je bilo i u junu kad je tamo izmereno plus 642 cm, a sada meštani mogu očekivati pola metra do metar viši vodostaj - prognozira Novosel i savetuje građanima da inventar dignu na prve ili čak više spratove.

Dunavski talas bi Hrvatskom mogao da putuje tri dana i istovremeno će usporiti reku Dravu.

- Sigurno do Osijeka, a možda i do Belišća, računamo da nekih 50 kilometara neće "dozvoliti" Dravi da utiče u Dunav jer će se dići vodostaj. Zato je dobro da nemamo veliki dotok Drave - priča Novosel.

(Telegraf.rs/Jutarnji)