Za pušenje e-cigarete u zatvorenom prostoru ili blizu škola i bolnica kazna 130 evra: Novi zakon u Hrvatskoj

A. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Shutterstock

Zakonsko rešenje kojim se nastoji doskočiti nikotinskim kesicama, ali i ostalim duvansko-nikotinskim proizvodima kojih je na tržištu sve više, a čiji učinci, posebno oni dugoročni, nisu do kraja poznati.

Resorno ministarstvo je uobličilo u novi Nacrt predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih i srodnih proizvoda, preneo je "Večernji list".

"Na tržištu postoje proizvodi s vrlo visokim sadržajem nikotina, od 20 do 50 mg. Dve i po kutije cigareta su 50 mg. Možete zamisliti šta će se dogoditi školarcu ako to stavi u usta. Tu smo da ograničimo mogućnost konzumacije tih novih proizvoda, o kojima se već dugo diskutuje", rekao je Vili Beroš, ministar zdravlja Hrvatske i nastavio:

"Radi se o velikoj količini nikotina. On curi na sluznicu usta. Ne guta se pa ne može biti hrana. Teško je naći zakonsko rešenje, ali traži se i sigurno će se naći".

Novim se zakonskim predlogom uvodi se zabrana prodaje svih nikotinskih proizvoda maloletnicima. Do sada je mlađima od 18 bilo zabranjeno prodavati cigarete, elektronske cigarete i grejani duvan.

U slučaju pojave nekih novih duvanskih i srodnih proizvoda, koji ovim Zakonom i podzakonskim propisima koji proizlaze iz ovog Zakona nisu regulisani, ministru zdravstva daje se ovlaštenje da u cilju zaštite života i zdravlja ljudi, bez odlaganja donese naredbu o zabrani upotrebe tih proizvoda. Takva zabrana može trajati najduže 12 meseci.

Zakonski predlog sledi evropsku Direktivu pa se uvodi novi pojam - grejani duvanski proizvodi.

"Grejani duvanski proizvod je novi duvanski proizvod koji se zagreva kako bi se proizvele emisije koje sadrže nikotin i druge hemikalije koje korisnik zatim udiše i koji je, zavisno od njegovih svojstava, bezdimni duvanski proizvod ili duvanski proizvod za pušenje", pojašnjava se.

Menjaju se odredbe o izuzećima koja su se do sada primenjivala pa se arome ne smu više koristiti ni u grejanim duvanskim proizvodima. Uređuje se označavanje grejanih duvanskih proizvoda koji su po karakteristikama duvanski proizvodi za pušenje.

(Telegraf.rs)