Sećanje na dan kada je region zanemeo: Dve godine od masakra na Cetinju, danas Dan žalosti

I. N.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Borilović je svojoj krvavi pir započeo 12. avgusta 2022. godine u popodnevnim časovima i ubio je deset ljudi, među kojima i dvoje dece

Foto-kolaž: Rina.rs, Facebook

Vuk Borilović (34) je pre dve godine, 12. avgusta 2022. godine, počinio najveći masakr u novijoj istoriji Crne Gore kada je u naselju Medovina na Cetinju ubio deset ljudi, od kojih dvoje dece, a njih šestoro ranio.

U znak sećanja na žrtve danas će na Cetinju biti Dan žalosti, zastave će biti spuštene na pola koplja. Cetinjani će u ponedeljak u 15 sati zapaliti sveće i položiti cveće u Medovini.

Vuk Borilović je svojoj krvavi pir započeo 12. avgusta 2022. godine u popodnevnim časovima. Nekoliko dana pre nezapamćenog zločina Borilović je odveo ženu i decu na more, a on se vratio na Cetinje.

U bezumnom činu ubijena su dva dečaka, dva brata Marko (7) i Mašan (11) i njihova majka Nataša Martinović (35), Rajko Drecun (56) i njegovi roditelji Danica (74) i Dimitrije (81), rođene sestre Aleksandra (52) i Danijela Radunović (51), Goran Đurišić (54) i Milan Mitrović (37).

Ranjeni su Filip Đurković, Aleksandar Drecun, Slavica Zvicer, Mileva Ramadanović, Darinka Čelebić i policajac Ljubiša Maksimović.

U razmeni vatre ranjen je jedan policijski službenik, a Borilović je ubijen. Policija je tada u pravcu Borilovića ispalila pet hitaca, od kojih je jedan bio smrtonosan. Takođe, u pucnjavi na Borilovića učestvovao je i Neno Kaluđerović, ali je istragom utvrđeno da njegov hitac nije bio poguban po masovnog ubicu, podseća CDM.

Ubrzo nakon zločina Boriloviću je zapaljena kuća u kojoj u tom trenutku niko nije bio, a vatrogasci su uspeli da lokalizuju požar. Borilovićeve kolege pričale su da je nekoliko meseci pre zločina bio izuzetno povučen, da je malo sa kime razgovarao na poslu.

Meštani su navodili da je Borilović vreme pre zločina izuzetno podozriv, nepoverljiv prema komšijama sa kojima godinama živi, pokazivao je i neke znake paranoičnog ponašanja, ali ipak niko nije mogao da nasluti što će se 12. avgusta 202. desiti u crnogorskoj prestonici.

Borilović imao prijave za nasilničko ponašanje

Komšijama se nije mnogo obraćao niti sa njima razgovarao.

Vuk Borilović je u mladosti imao četiri-pet prijava za nasilničko ponašanje, a oko pola godine pre ubistva je prvo verbalno, a potom i fizički napao kolegu M. L.

Nakon sukoba na poslu, Borilović je otišao kod njega u Humce, povredio ga, oštetio mu auto i gađao kamenjem kuću. M. L. ga je prijavio, Borilović je priveden u policiju, potom je bilo suđenje i navodno, u julu 2022. godine je osuđen i naložena mu je obaveza, zbog nasilničkog ponašanja, da nosi nanogicu.

Kako se žalio, presuda još nije bila pravosnažna.

U brojnim pitanjima posle tragedije postavljala su se pitanja da li su tog dana boljom i brojnijom reakcijom, ali i rukovođenjem policajci mogli da ublaže razmere masakra.

U prvim danima, policija je tvrdila da su prvi poziv o pucnjavi primili u 15.30 časova i da su službenici te institucije na licu mesta bili tri minuta kasnije. Naknadno je u delu medija objavljen listing poziva policiji, u kojem je pisalo da je policija obaveštena već u 15.22 časa.

Policija je naknadno proverom listinga na registrofonu utvrdila i pojasnila da je prvi poziv zaista bio upućen u 15.22 sata i 49 sekundi, te da je sa drugog broja novi poziv evidentiran u 15.28…

“U trenutku prijave upotrebe vatrenog oružja bilo angažovano 12 službenika policije, dok je, naknadno angažovano još 10”, kazali su tada iz policije.

Porodice ubijenih postavljale su i pitanje zašto jedinica policije, koja je u to vreme čuvala cetinjski Manastir, nije poslata u obližnju Medovinu te da li se sistem bezbednosti i rukovođenja pokazao sporim jer se specijalna Protivteroristička jedinica policije, koja je obučena za ovakve događaje, nalazi samo u Podgorici u kampu na Zlatici.

Pripadnici PTJ u Medovinu su stigli tek kada je Borilović ubijen.

Poslednjeg dana 2023. srušena je njegova kuća u cetinjskom naselju Medovina po nalogu državne inspekcije Ministarstva prostornog planiranja.

RTV Cetinje je tada objavila da se kuća ruši na osnovu odluke inspekcije Ministarstva prostornog planiranja urbanizma i državne imovine jer objekat na katastarskoj parceli broj 3399 KO „Cetinje I“ nema građevinsku dozvolu.

Kuća je srušena uz saglasnost Svetlane Borilović i Ljiljane Memedović, o čemu je sačinjen notarski zapis. Zahtev za rušenje podnio je Miloš Martinović, muž ubijene Nataše i otac Marka i Mašana Martinovića.

(Telegraf.rs)