Pupovac o ustaštvu u Imotskom, ali i o prebacivanju odgovornosti Milanovića

T. U.
Vreme čitanja: oko 2 min.

“Ne tražim krivce za slavlje u Imotskom, tražim samo osveštenost", poručio je predsednik Srpskog narodnog veća

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) i Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac poručio je da je slavlje u Imotskom posledica odnosa prema službenom pozdravu NDH na koji se nedovoljno reaguje i ne uzimaju se u obzir posledice njegove upotrebe u različitim društvenim sferama, od sabora do službenih komemoracija.

“Ne tražim krivce za slavlje u Imotskom, tražim samo osveštenost. Ne spadam među one koji bi ovu situaciju iskoristili za političku kampanju i prebacivanje odgovornosti na nekoga drugoga, kao što je to učinio Predsednik RH (Zoran Milanović)", rekao je Pupovac.

Pupovac kaže da misli da je ovo stvar zaštite ustavnih vrednosti Hrvatske i potrebe za jasnijom zaštitom demokratskih vrednosti i demokratskih stremljenja Hrvatske.

Pupovac je to rekao komentarišući nedavni koncert u Imotskom Mate Bulića, Dražena Zečića i Marka Perkovića Tompsona, uoči kojeg se na glavnom trgu pevala ustaška pesma ‘Evo zore, evo dana’, na koncertu su neki od okupljenih nosili HOS-ove majice, uz njih su bile prisutne baklje i zastave s prvim belim poljem koje u svojem simbolu imaju ustaški poklič “za dom spremni”.

Ovakve pojave, navodi Pupovac, bile one u Saboru, ili na drugim mestima, ne samo u Imotskom, nego i dan pre u Kninu, na glavnom kninskom trgu, su alarmantne i traže demokratski politički savez u odbrani Ustava i ustavnih vrednosti Hrvatske.

“Ne tako davno, u vreme kada se pojavila HOS-ova ploča s pozdravom ‘za dom spremni’ u Jasenovcu, onda je još funkcionisao demokratski savez u odbrani Ustava i ustavnih vrednosti. On se u međuvremenu raspao i oni kojima je primarni zadatak da stvaraju taj savez i čuvaju ga, a to su predsednik Republike i predsednik Sabora i druge političke figure u Hrvatskoj, na žalost, ili nemaju dovoljno svesti ili političkog interesa za to”, rekao je Pupovac.

Možemo, kaže, razmišljati o promenama zakona, ali prvenstveno moramo "promeniti naš politički odnos prema tome". To je stvar naše opšte nacionalne odgovornosti, svih kojima je stalo do demokratske Hrvatske, rekao je Pupovac, prenosi Hina.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović juče je saopštio da ustaški pozdravi, obeležja i pesme koje nedvosmisleno slave režim tzv. NDH, a što se moglo videti i čuti u Imotskom pre i tokom koncerta, nemaju i ne smeju imati mesta u današnjoj, demokratskoj Hrvatskoj.

(Telegraf.rs/Tanjug)