Bosanac otišao da letuje u Hrvatskoj, pa ih "pokidao" u otvorenom pismu: "Cene elitne, a gospodar ležaljki..."

I. N.
Vreme čitanja: oko 4 min.

Turist iz BiH ispričao je ružno iskustvo iz Tučepa, a potom je žestoko udario na hrvatski turizam

Foto: Milena Đorđević

Krunoslav Šetka iz BiH doživeo je neprijatno iskustvo dok je bio na odmoru na hrvatskom primorju.

On je redakcij Hercegovina.info dostavio pismo, u kojem je detaljno objasnio sa čime se sve susretao. Šetka, za kojeg navode da je stručnjak za turizam istakao je sve ono što smatra greškom kod hrvatskih domaćina i za šta veruje da je razlog što su turističke brojke u jeku sezone na ovom delu Jadrana drastično pale.

Njegovo pismo prenosimo u celosti:

"Kao prvo, želim da istaknem kako je Jadranska obala, u ovom slučaju Tučepi – mesto u kojem provodim godišnji odmor, pravi raj za digitalne nomade – one koji će pisati o razvoju turizma u Hrvatskoj i uživati u godišnjem odmoru.

Hrvatska se u razvoju Sun&Sea turizma (turizma sunca i mora), odnosno letnjeg ili primorskog turizma, zapravo masovnog turizma, opredelila za razvoj turizma s elitnim cenama, ali bez pravog koncepta razvoja elitnog turizma, jer elitni turizam, sam po sebi, predstavlja zatvoreni turizam u kojem se elite ne žele mešati s običnim stanovništvom.

Ovo je neki hibridni model Sun&Sea elitnog turizma u kojem se najbrojnijoj ciljnoj grupi običnih Sun&Sea turista nameću elitne cene za sasvim obične turističke usluge. To je pogrešan način preusmerenja masovnog u održivi način turizma.

Cene su elitne, ali usluga je ostala na pređašnjem nivou, onom socijalističkom, kad uopšte i nije postao taj hibridni pojam Sun&Sea "elitnog" turizma.

Sad se u Hrvatskoj pojavila “elita” za rasterivanje turista po plažama i smeštajnim objektima, uopšteno – elita za proterivanje turista iz turističkih destinacija.

Tako mi je jutros dotrčao elitni gospodar ležajki na plaži, sav zadihan, zajapuren, agresivan i s namerom da se tuče sa mnom - jer sam pomerio njegove ležajke na plaži kako bih mogao da prostrem svoje peškire.

Kad sam mu rekao kako je plaža javno dobro i kako on nema pravo da rezerviše plažu samo za sebe, odgovorio mi je upitno:

- Kako ja to mislim da je plaža u Hrvatskoj javno dobro, a dolazim iz Bosne?

"Samo zovi policiju, doći će ti moj brat!"

A kad sam mu rekao da ću zvati policiju zbog uznemiravanja turista na plaži i iskaza netrpeljivosti i diskriminacije, odgovorio je: "Samo zovi, doći će ti moj brat".

Tad mi je postalo jasno šta za Hrvate znači razvoj Sun&Sea "elitnog" turizma. Turisti tu nemaju nikakve šanse, dolazili oni iz Bosne i Hercegovine, Nemačke, Amerike ili od bilo kud drugo, kad dođu jednom, drugi put sigurno više neće doći.

Restorani zjape poluprazni. Manji je prihod za 20 do 50 odsto od prošlogodišnjeg, kako izveštavaju njihovi mediji. Takav oblik hibridnog turizma, koji oni žele nabrzinu razviti, sa što više prihoda i što manje usluga, uzima svoj danak. Na plažama nema niti jednog zaposlenog turističkog radnika. Glavni turistički radnik je gospodar ležajki koji rasteruje turiste po plaži.

Nema turističkog animatora, informatora, komunalnog redara, policijskog službenika, instruktora plivanja niti bilo kakvog drugog instruktora, nema ni spasilaca na plaži, a puno je dece. Turisti se jedino mogu pouzdati u Spasitelja s Nebesa da će im pomoći jer od predstavnika Sun&Sea "elitnog" turizma nemaju nikakve pomoći.

Požar koji danima bukti u elitnom turističkom mestu ne može se ugasiti jer nisu shvatili održivi koncept razvoja bilo kojeg oblika turizma. Nisu shvatili kako su ljudski resursi najvažniji resursi u turizmu. Od toliko stečenih prihoda od turizma nisu u stanju zaposliti rendžere koji će paziti na prirodu u okolini elitnog turističkog mesta, a da ne govorim o mogućnosti stalnog nadzora dronovima parcela – što jedno elitno turističko mesto mora imati – odnosno redovnog održavanja dotičnih parcela, pročišćavajući pri tom požarne puteve i zaraslu makiju i presecajući parcele kako požar ne bi imao šansu da se razbukta - kao što je sad - pa nema uopšte mogućnosti da bude ugašen, osim Spasiteljskom intervencijom koji je konačno sinoć poslao kišu na elitno turističko mesto i ugasio požar.

No, ni to nije dovoljno da Mu predstavnici elitnog turizma zahvale, niti na moru koje je stvorio: na tom nezasluženom daru. Dok oni sve uzimaju zdravo za gotovo. Neće čak zahvaliti ni svojim vatrogascima volonterima koji reskiraju sopstvene živote kako bi spasili turističko mesto s njegovom elitom, jer ako bi im hteli zahvaliti, tako značajan posao, koji oni obavljaju, trebalo bi da bude plaćen od prihoda stečenih od istih onih turista koji nisu toliko poželjni na plaži, ali bez kojih "elita" ne bi mogla razvijati bilo kakav turizam.

"Sve je dozvoljeno"

Ljudi ostavljaju smeće po plažama, opuške, svoje peškire i ležaljke – rezervišu svoj deo plaže - kao onaj elitni gospodar ležaljki - i time i sami pridonose opšteprihvaćenom konceptu razvoja Sun&Sea elitnog turizma, umesto da se turistički autoriteti baziraju na konceptu Sun&Sea održivog turizma, ali za to treba zaposliti znatno veći broj stručnih turističkih radnika koji će masovni koncept pretvoriti u održivi jer turiste treba usmeravati u pravcu u kojem želimo, a ne prepustiti stihiji da razvija turizam.

Takav turizam postaje uvek masovni i destruktivni s obrnuto propocionalnim pokazateljima od onih koje smo očekivali, štedeći na vlastitoj radnoj snazi - tako pogrešnom konceptu razvoja održivog turizma.

Budući da ovaj članak piše neko ko dolazi iz Bosne i Hercegovine. Mogu samo moliti Spasitelja da se i kod nas ne dogodi što se dogodilo Hrvatskoj: Bože, sačuvaj nas od elita u turizmu i u životu uopšte!

(Telegraf.rs)