Dr Ružić godinama dobija isti poziv: Tajni dobročinitelj donira neverovatnu svotu, uvek ima samo jedno pitanje

I. N.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Niko ne zna ime i prezime čovek

Foto: Shutterstock

Bolnica u Rijeci ima tajanstvenog dobročinitelja, koji svake godine riječkom KBC-u daruje veliku količinu novca i ne želi da se zna ko je on.

U toj klinici spaseni su životi članova njegove porodice, a sada on spasava druge, pišu hrvatski mediji. Svake godine direktoru zazvoni telefon. Isti glas postavlja isto pitanje: "Šta je potrebno i za koliko novca?". Na taj način, svaki put iznova, svima u KBC-u govori hvala.

"Koliko medicina može ne samo da učini u ozdravljenju, ali onda i kroz to zdravlje vrati sreću, veru u život i zapravo vrati jedan mir i spokoj u porodicu", kaže Alen Ružić, direktor KBC-a Rijeka.

Anonimni donator je ove godine "zahvalio" sa više od 30.000 evra, pišu mediji. Ovog puta su kupljeni monitori vitalnih funkcija.

"Svi pacijenti koji su rizični se stavljaju na monitor, gde se onda može pratiti pritisak, puls, ali i svi drugi vitalni parametri. U današnje vreme je bez takvih monitora nezamisliv rad u kardiologiji", kaže Koraljka Benko sa Zavoda za kardiomiopatije KBC-a Rijeka.

Ministarstvo zdravstva dalo je još 232.000 evra. Kupljeni su dodatni monitori i sada je tu najbolja oprema.

"Jedinstvenu opremu koristimo sada na tri važna odeljenja koja se bave intenzivnom medicinom. Iskustva su odlična, imamo 25 godina bolji model", kaže David Gobić iz Zavoda za intenzivno kardiološko lečenje KBC-a Rijeka.

Tajni dobrotvor u bolnicu šalje novogodišnje čestitke, a nikada u životu nije tražio bilo kakve povlastice. Zna se da je iz Opatije, ali niko van njegovog kruga i KBC-a ne zna mu ime i prezime.

(Telegraf.rs)