U Hrvatskoj prošle godine prijavljena 71 sumnjiva smrt pacijenata nakon korišćenja leka

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Tokom prošle godine zabeleženo je ukupno 3.900 prijava sumnji na nuspojave lekova, otkriva Agencija za lekove Repubike Hrvatske

Foto: Pixabay

Tokom prošle godine zabeleženo je ukupno 3.900 prijava sumnji na nuspojave lekova, otkriva Agencija za lekove Repubike Hrvatske, prenosi Danica.hr.

To je otprilike na istom ivou kao i tokom pretpandemijskih godina. U pandemiji broj prijava je osetno rastao zbog vkcina protiv kovida, a prole godine se vratio u "normalu"’.

Najčešće prijavljene nuspojave bile su mučnina, preterana pospanost, proliv, povišena telesna temperatura, svarb, glavobolja, osip, crvenilo, bol u abdomenu i povraćanje. Radi se o nuspojavama karakterističnim za klasične sintetske lekove.

Ali, prijavljena je i u sumnja da je 71 smrtni ishod nastao kao posledica nuspojave leka. Pretproše godine je bilo prijavljeno čak 178 sumnjivih smrti nakon korišćenja lekova i vakcina.

"Analizom podataka o lekovima za koje je prijavljena sumnja na nuspojavu sa smrtnim ishodom uočava se da se, jednako kao i prethodnih godina, u najvećem broju prijava radi o lekovima za lečenje zloćudnih bolesti i imunomodulatorima.

Kao i proteklih godina, u najvećem broju smrtnih slučajeva pacijenti su imali tešku bolest, na primer zloćudnu (karcinom), naslednu metaboličku, kardiovaskularnu bolest ili transplantaciju organa.

Prisutnost takvih bolesti otežava procenu uzročno-posledične povezanosti između leka i nuspojave. Zato je teško isključiti uticaj progresije bolesti na smrtni ishod, odnosno mogućnost da je smrt nastupila prvenstveno zbog progresije bolesti, a ne primena leka", ističu u Agenciji.

Da je pacijentu bio ugrožen život nakon leka, prijavljeno je prošle godine 85 slučajeva (u 2022. 117), a hospitalizacija je bila nužna u 358 slučajeva (u 2022. 384).

(Telegraf.s)