Od Nove godine: Hrvatska uvodi vojni rok za 15.000 regruta, naknada 900 evra

A. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

"Neće svi morati da nose oružje ali će svoju dužnost i obvezu prema državi morati da odrade", objasnio je ministar odbrane Ivan Anušić

Foto: Shutterstock

S prvim danom 2025. godine u Hrvatskoj bi opet trebalo da počne sprovođenje obaveznog vojnog roka, a ministar obrane Ivan Anušić kaže da je sve spremno.

Kako prenosi Večernji list, godišnje bi obuku trebalo da prođe oko 15.000 regruta, koji bi na njoj trebalo da nauče osnovne stvari za dva do tri meseca.

Trenutno se još samo čeka potvrda političkih zvaničnika za početak sprovođenja plana.

"Između dva i tri meseca se planira sprovođenje obveznog služenja vojnog roka. Ono što je bitno naglasiti je da smo mi povećali naknade, one su sada 900 evra mesečno, i ono što će biti i tada u služenju obveznog vojnog roka, isto će ostati verovatno ta naknada", objasnio je Anušić.

Za one koji odboju da idu na obuku postoji i drugo rešenje.

"Nosiće se grablje i motika, recimo, džakovi kada se budu pravili nasipi zbog mogućih poplava. Neće morati da nose oružje ali će svoju dužnost i obvezu prema državi morati da odrade", objasnio je Anušić.

Dok će vojnu obuku sprovoditi Ministarstvo odbrane, ovaj deo biće zadatak civilne zaštite, a trebao bi da traje duže i uz manje povlastice.

(Telegraf.rs)