Neverovatna priča: Nasamario pola Hrvatske, vara i dalje, osudili ga čak 18 puta, ali do njega se - ne može

M. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Stipo Križanac (45) dosad je 18 puta pravosnažno osuđivan, neke su presude već zastarele, a nove optužnice mu stižu

Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Stipi Križancu (45), rođenom prema podacima MUP-a u Austriji te sa poslednjim prebivalištima na ostvru Viru i u Vitezu u BiH, dok mu je službeno boravište nepoznato, hrvatsko pravosuđe može staviti "so na rep". Unazad 20-ak godina Križanca hrvatski građani, ponajviše penzioneri, krivično prijavljuju, policija odradi svoj posao te sva saznanja prosledi nadležnim tužilaštvima, koja potom uredno podižu optužnice koje nadležni sudovi, zatim, uredno potvrđuju te Križanca i osuđuju, piše Jutarnji list.

Dosad čak 18 puta pravosnažno zbog prevara i krađa.

I to mahom na bezuslovne zatvorske kazne koje viši sudovi, takođe, potvrđuju.

Potom sudije izvršenja zatvorskih kazni, na čije stolove stižu pravosnažne presude protiv okorelog muljatora, stavljaju iste u proceduru te donose rešenje o upućivanju na odsluženje kazne u Centar za dijagnostiku u Zatvor Zagreb.

Pošto se kroz nekoliko meseci utvrdi da je Križanac i dalje nedostupan organima progona te da se nije ukazao zakazanog datuma, nedelje, meseca u remetinačkoj ćeliji, sudovi su raspisivali međunarodne poternice jer je očigledno da izdržavanje kazni izbegava.

S obzirom na to da ni poternice nisu urodile plodom, sud je izdavao i Evropske naloge za hapšenje s jedinom merom – uhapsiti!

Ali uzaludan je, čini se, sav taj pravosudni angažman jer se točak (ne)pravde, nakon niza godina, po sili zakona zaustavlja opet na početku te se donose nove odluke da je nastupila zastara prema kojoj više u zatvor, u pojedinom predmetu, Križanac ne mora. Poslednja takva odluka donesena je sredinom maja i prema kojoj je u zastaru otišlo 16 meseci dosuđenog zatvora na koliko je davne 2014. pravosnažno osuđen u jednom slučaju zbog teške krađe.

A ono što je zanimljivo je da Križanac i dalje na teritoriji Hrvatske čini krivična dela i sakuplja krivične prijave koje se pretaču u optužnice. I sve to čini na daljinu i uz angažman pojedinaca koji prekasno shvate u šta su uleteli.

Posljednja u nizu optužnica koje Križancu prete je zbog prevare od 27. aprila prošle godine kada je sa skrivenog broja telefona nazvao jednu Brođanku. Predstavio joj se, prema ustaljenom scenariju, kao policijski inspektor koji istražuje protivpravno postupanje radnika Privredne banke Zagreb, pa joj je rekao da iz banke podigne novac te da ga stavi u kovertu po koju će doći dostavljač kojeg će on poslati. Gospođa mu je dala do znanja da sumnja u to što joj govori pa joj je zapovednim tonom zapretio da će joj na vrata poslati policajce da je uhapse jer odbija saradnju. Prestravljena Brođanka je na kraju otišla u banku i podigla 4.400 evra pritom ni ne sluteći da će bez tog novca trajno ostati.

Naime, Križanac joj je na adresu poslao taksistu R.R. kojem je predala kovertu i koju je on odmah dostavio na jednu benzinsku pumpu u Žepču u Bosni i Hercegovini.

"Na centralu naše taksi službe stigao je poziv i narudžba za prevoz koverte s novcem od Slavonskog Broda do Žepča. Prevoz je odradio R.R. koji je kovertu preuzeo od nepoznate ženske osobe i potom paket predao na dogovoreno mesto na benzinskoj pumpi u Žepču nepoznatoj muškoj osobi, staroj oko 50-ak godina, visine dva metra i težine oko 120 kilograma. I za tu uslugu mu je plaćeno 100 evra", rekao je vlasnik taksi službe K.K.

A taj nepoznati "gorostas" prema opisu, nakon što su taksistu policajci pokazali fotografiju, bio je upravo Križanac.

Povodom te prevare, Križanec je krajem godine dopremljen u lisicama iz KPZ Zenica u Kantonalno tužiteljstvo SBK Travnik, međutim, odbranu nije želeo da iznosi pa je vraćen iza rešetaka gde služi kriminalne grehe počinjene na teritoriji Bosne.

Dosad je kroz počinjena krivična dela zbog kojih je i osuđen zaradio na stotine hiljada evra.

(Telegraf.rs)