Ubio slepu ženu i dobio 12 godina robije: Pretio da će dići ruku na sebe ako ga ostavi, na kraju je iskasapio

Vreme čitanja: oko 3 min.

Supruzi Angeli Franjo Jurić je zadao 25 povreda nožem, gušio ju je i davio. Pravdao se neverom. Rekao je da će svoju polovinu stana u Zaprešiću pokloniti roditeljima žrtve

Foto ilustracija: Shutterstock

"Bilo mi je teško slušati što je Franjo sve na sudu ispričao. Ja i Angela smo bile bliske prijateljice, obe smo iz Slavonije. Često smo se viđale, ona je znala dolaziti kod nas, a ja i suprug kod nje. Franjo je bio posesivan i antisocijalan, pretio je da će se ubiti ako ga ostavi. Nikad nismo pomišljali da bi mogao nauditi njoj", rekla je Danijela, prijateljica ubijene Angele Ivanko Jurić (29), piše 24sata.hr.

Zbog teškog ubistva slepe supruge u junu prošle godine u Zaprešiću, na Županijskom sudu u Velikoj Gorici na 12 godina zatvora nepravosnažno je osuđen Franjo Jurić (29). Produžen mu je i istražni zatvor u kojem je od 26. juna 2023, te je oslobođen plaćanja sudskih troškova. Tražio je da ga odmah pošalju na izdržavanje kazne i rekao da će svoju polovinu stana pokloniti roditeljima žrtve.

Optužnica ga je teretila da je u noći na 19. jun u porodičnom stanu u Zaprešiću, u kojemu su živeli, nakon svađe supruzi zadao 25 ubodno-reznih rana, te je gušio prekrivši joj usta i nos i stiskajući joj vrat. Usled svih povreda Angela je preminula, a kad je shvatio što je uradio pokušao je presuditi i sebi, te je spašen hitnom lekarskom intervencijom.

Njena smrt, utvrdio je veštak sudske medicine, nije bila trenutna, nego je napad trajao duže vreme, a ona je veći deo tog vremena bila pri svesti i trpela je bol, intenzivan strah i patnju. Pokušala se odbraniti, o čemu svedoče posekotine po jagodicama prstiju. Veštak psihijatar zaključio je da je Franjo u vreme ubistva bio bitno smanjeno uračunljiv i da je za izvršenje krivičnog dela bila odlučna dinamika bračnih odnosa. Preporučio je dobrovoljan psihijatrijski tretman.

Franjo je na sudu priznao delo, što je uzeto kao olakšavajuća okolnost, kao i njegova dosadašnja neosuđivanost, te činjenica da u vreme izvršenja nije potpuno upravljao svojom voljom i postupcima.

"Spremala se da ode kod tog muškarca s kojim je imala aferu. Govorila je da samo želi s njim nasamo da popije kafu. Pitao sam je zašto, kako može, kad smo sve rešili. Nije odgovarala. Toliko mi se pomračilo zbog te njene izdaje i jer me povredila", plačući je rekao Franjo u svojoj odbrani.

Angelina prijateljica kaže da je Franjo bio jako ljubomoran i da je Angeli branio da se uopšte druži s bilo kojim muškarcem, a tvrdi i da mu je smetalo da bude s prijateljicama ili da one dolaze kod njih.

"Kad bismo suprug i ja došli kod njih u posetu, on bi samo otišao u drugu sobu i zatvorio vrata. Ne bi se ni pozdravio. Govorili smo Angeli da to baš i nije normalno te da trebalo da ga ostavi, ali ona bi rekla da je on takav, da se ne druži s ljudima i da nema prijatelja. Bilo joj je žao da ode zbog pretnji da će se ubiti, nije to bio srećan brak, to je bio brak iz ucene", tvrdi prijateljica.

Kaže kako, Angela nije ostajala napolju do kasno, ali on je bio ljubomoran na svakog muškarca u njenoj blizini, smetao mu je i suprug prijateljice.

"Ona je bila slepa, ali nikad nije dozvoljavala da je to ograničava. Želela je da vodi aktivan život, išla je na kurs za maserku kako bi se mogla zaposliti jer je primala malu invalidninu, htela je i dete. Išla je s nama na kuglanje, volela se družiti... On je bio potpuno drugačiji. Videla sam da komšije govore da su ih viđali zagrljene. Angela je imala problema i s motorikom, jedna strana joj je bila slabija pa se obično pridržavala za nekoga. Njen otac psihički je vrlo loše. Nakon te saobraćajne nesreće lekari su se tri meseca borili da joj spasu život, bila je u komi. I da nakon svega neko tako njegovoj ćerki oduzme život... Mi smo uvereni da je on to planirao, a ne da mu se, kako je rekao, sve pomračilo pa se nije mogao kontrolisati", smatra prijateljica.

(Telegraf.rs)