"Umoran sam baš mnogo": Brat i sestra u 6h kreću u školu, zimi, kad ne ide kombi, ceo put do škole pređu peške

J. V.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Brat i sestra, Tarik i Nejra, žive u bijelopoljskom selu Trubina i polaze u školu u 6 sati * Njihovi vršnjaci u gradovima tada još spavaju, do Bioče ima nekoliko kilometara, tu ih čeka školski kombi

Foto: Radivoje Leković

Osnovna škola "Rifat Burdžović – Tršo" u selu Lozna u Bijelom Polju je ove godine upisala samo osam đaka prvaka. Mnogima od njih škola nije blizu pa moraju da pešače i po nekoliko kilometara. Svakodnevni život meštana bijelopoljskih sela pokazuje da se nije mnogo toga promenilo.

Loši uslovi života, poljoprivreda kojom se ne isplati baviti se, nedostatak sadržaja, razlozi su zbog kojih su mnoga sela gotovo prazna, navodi TV E.

Brat i sestra, Tarik i Nejra, koji žive u bijelopoljskom selu Trubina, polaze u školu u 6 sati. Njihovi vršnjaci u gradovima tada još spavaju. Do Bioče ima nekoliko kilometara. Tu ih čeka školski kombi.

"U 6.45 moram da sam na mestu gde mi dolazi kombi, treba mi pola sata do kombija, a zimi, kad ne ide kombi, moram peške da idem od kuće do škole pa mi treba 2 sata. Baš je naporno, jer kada stignem kući, ja stiđem oko 15 h, umoran sam baš mnogo”, kazao je Tarik Husović.

"Ovde ovaj deo je mnogo opasan zato što zimi poledi i onda mrak je i možemo da padnemo i da se povredimo. Dešavalo se da prokliza auto i da se okrene, da bi posle morali dole da se vraćamo, da se okrenemo, da opet probamo da izađemo “, dodaje Nejra Husović.

Kad se vrate kući, obavezama tu nije kraj. Mali Husovići pomažu roditeljima u brojnim poslovima.

Direktor OŠ “Rifat Burdžović Tršo” u Loznoj, Ajan Mucević veruje da je težak život jedan od razloga za iseljavanje meštana.

Težak način života doprinosi da roditelji sami kažu pa ako ja ovo radim, moja deca neće sigurno. Ne kažem ja da je to loša logika ili da je to nezdravo za njih, jednostavno ne žele da im se deca muče“, objašnjava Ajan Mucević.

“Stanje je alarmantno. Mi trenutno imamo 24 učenika devetog razreda, a upisali smo 8 đaka prvog razreda. Ovde u matičnoj školi su 3 đaka. Znači 8 đaka na prostoru Trubine, Crniša, Jagoča, Lozne, Srđevca...”, dodaje Mucević.

Nejra Husović završava deveti razred osnovne škole i pravi planove za upis u srednju. Njen brat Tarik će nastaviti da putuje sam, uz baterijsku lampu, jaku životnu volju i nadu da će jednom i njemu kao i gradskoj deci, život i školovanje biti mnogo lakši i lepši.

(Telegraf.rs)