Telegraf.rs u Sloveniji: Ovo je trenutak spasavanja porodice koja je 3 dana bila zarobljena u Križnoj jami

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tročlana porodica i dva vodiča izvučena su danas iz jame

Nakon skoro tri veoma stresna i naporna dana, spasioci su uspeli iz Križne jame da izvuku tročlanu porodicu i dva vodiča, koji su od subote bili zarobljeni unutra zbog naglog porasta vodostaja.

Ronioci su zarobljenima preko vikenda dopremili hranu i suvu odeću, te je petorka na suvom mestu čekala trenutak kada spasioci mogu da uđu i izbave ih napolje čamcima.

Nimalo nije bilo lako, ali heroji su uspeli i petočlana ekipa je posle gotovo tri dana ugledala svetlost dana. Izvučeni su u ponedeljak u poslepodnevnim časovima, a ekipa Telegraf.rs, koja je u Sloveniji, došla je i do snimaka akcije nesvakidašnjeg spasavanja.

Podsetimo, tročlana porodica - majka, ćerka i očuh, zajedno sa dva vodiča, u subotu su ušli u pećinu, a ostali su zarobljeni na oko 2.400 metara od ulaza nakon što je porastao nivo vode.

Inače, Križna jama poznata je širom sveta po svojim podzemnim jezerima. U Jezerskom i Pizanskom rovovima ih ima 22, a zajedno sa Blatskim rovom više od 40. Privlači brojne turiste, ali je broj osoba koji mogu biti u pećini ograničena zbog očuvanja ovog prirodnog blaga.

Posetioci mogu ići na ture čamcima, i postoji više varijanti obilazaka, a najpopularnija je tazkozvana kratka tura, gde se turisti voze čamce po prvom jezeru, što može trajati od sat do satipo vremena. Ekipa koja je u subotu ušla u pećinu išla je do tzv. Kristalne planine, i u pitanju je tura koja traje oko četiri sata.

Prilikom ove ture ide se do 14. jezera na trasi, gde posetioci, zbog visine, moraju da legnu u čamcu da bi prošli dalje. Na kraju 14. jezera je dolina koja se zove Križna Gora, preko koje se mora prepešačiti na drugu stranu, gde se put nastavlja duž 15. jezera, a zatim sledi još nekoliko jezera, nakon čega se staza zaustavlja na Matjaževom rovu, koji je izuzetno bogat stalaktitima. Na kraju 20. jezera nalazi se najmoćniji vodopad Kristalna gora.

Međutim, tokom ture došlo je do porasta vodostaja, zbog čega nisu mogli nazad. Srećom, uspeli su da nađu suvo mesto na Križnoj gori i tu ostanu na sigurnom.

Tada je krenula i glavobolja za spasioce kako ih izvući vani. Kako bi to bezbedno učinili, morali su da čekaju da nivo vode opadne, što je počelo sinoć da se događa. Rano jutros krenuli su u dalje procene i spasilačku misiju. Nešto posle 15 časova, uspeli su zarobljene da izvuku na sigurno.

(Telegraf.rs)