Molitva i paljenje badnjaka u Tuzli: Brojni vernici u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Brojni vernici okupili su se u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli gde je služena večernja služba

Foto: Klix.ba/A.K.

Pravoslavni vernici večeras su službom i paljenjem badnjaka najavili dolazak Božića u Tuzli. U dvorištu Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice upriličena je i muzika, javlja klix.ba.

Brojni vernici okupili su se u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli gde je služena večernja služba.

Nakon liturgije vernici su prešli u dvorište sabornog hrama gde je osvešten, a zatim i zapaljen badnjak. Potom se začula i muzika.

Ovim događajima vernici su najavili dolazak velikog hrišćanskog praznika, povodom kojeg će sutra ujutro biti služena božićna liturgija.

 

S druge strane, patrijarh srpski Porfirije pozvao je u Božićnoj poslanici vernike da se mole za mir svuda u svetu, a posebno da se usrdno mole za decu koju odrasli ubijaju u ratovima bez griže savesti, navodi klix.ba.

Apelovao je na sve da se bore za svetinju braka i porodice, naročito za uzrastanje dece "u strahu Gospodnjem" i istakao da to znači u pobožnosti i čestitosti, a ne u robovanju samoživosti i bolestima zavisnosti.

Naglasio je da je dete bez roditeljske ljubavi, brige i zaštite bespomoćno, ali da je i biće zajednice po preimućstvu, jer ne može da živimo, bez drugih, bez porodice, bez ljubavi.

Porfirije je pozvao sve da Badnje veče proslave u porodičnom krugu, sa svojom decom, u duhu vekovne tradicije srpskog naroda, uz badnjak, u atmosferi koja će podsetiti na ubogu vitlejemsku pećinu, sklonište pastirima i njihovim stadima.

"U njoj se, na beskrajno smiren način, rodio Car slave i bio položen u obične jasle umesto u kolevku jer za Njega, najvećega Gosta, Emanuila ili 'Boga Koji je s nama', 'ne bejaše mesta' u ljudskim gostionicama onoga vremena, kao što ga ni danas nema ne samo u savremenim hotelima nego ni u nekim ljudskim srcima", poručio je Porfirije.

(Telegraf.rs)