Zlatka optužili da je kao direktor škole nezakonito zapošljavao radnike

I. N.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Bivši direktor pred sudom

Foto-ilustracija: Shutterstock

Opštinski sud u Cazinu potvrdio je optužnicu Tužilaštva USK protiv Zlatka Sabljakovića (61), bivšeg direktora Osnovne škole "Cazin" iz istoimenog grada, zbog zloupotrebe položaja ili ovlašćenja.

Njemu se na teret stavlja da je u periodu od septembra 2017. do februara 2019. godine, u svojstvu odgovorne osobe, odnosno direktora pomenute škole, na nezakonit način vršio zapošljavanja, pri čemu je zloupotrebio službene dužnosti i ovlašćenja, pišu Nezavisne.

U optužnici se navodi kako je zakon propisao da se zaposleni zapošljavaju u skladu sa pravilnikom škole, a njime je propisano da se oni biraju na osnovu konkursa uz neophodnu saglasnost Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK.

Sabljakoviću se stavlja na teret da je samoinicijativno i nezakonito zaposlio pet osoba na radna mesta nastavnika, te s njima zaključio ugovore na određeno ili neodređeno vreme, četiri lica na radna mesta pomoćnih radnika i jednu osobu na radno mesto bibliotekara.

Na taj način je navedenim licima, kako se navodi u optužnici, pribavio korist u vidu zasnivanja radnog odnosa čije je počinio krivično delo zloupotrebe položaja ili ovlašćenja.

U narednom periodu organizovaće se sudski postupak pred Opštinskim sudom u Cazinu.

(Telegraf.rs)