"Zbog ovoga pijem iz flaše": Pokazao čašu koju je dobio u kafiću, zgrozio mnoge, konobar otkrio o čemu je reč

Vreme čitanja: oko 1 min.

On je, naime, na društvenoj mreži Reditt objavio fotografiju čaše koju je dobio u kafiću, a koja je, vidno, prljava

Foto: Shutterstock

Verujemo da vam je konobar barem jednom u životu dao prljavu šolju, tacnu, kašičicu ili čašu. Greške se uvek dešavaju, a ruku na srce, oni koji su radili kao konobari znaju da se nekada navedene stvari površno operu.

Čitavu raspravu vezanu za prljavo posuđe pokrenuo je jedna momak iz Zagreba.

On je, naime, na društvenoj mreži Reditt objavio fotografiju čaše koju je dobio u kafiću, a koja je, vidno, prljava.

"Uobičajena praksa po Zagrebu, ne sećam se kad sam zadnji put dobio čistu čašu"

Peru li se čaše po zagrebačkim kafićima ili je problem u nekom drugom faktoru, pokušali su objasniti čitaoci ove objave.

undefined

"Pretvrda voda. Nedostaje soli u mašini za pranje sudova", objašnjava jedan čitalac a drugi dodaje:

"Zbog ovoga pijem iz flaše".

Konobar sa 10 godina iskustva razjasnio dilemu

"Bez obzira na to kakva je voda, i kakva je mašina za pranje sudova, stvar je u tome da u 90 odsto lokala u Hrvatskoj ne poliraju čaše onim damast krpama. Pa da imaš kristalno čistu vodu, redovno i sveže servisiranu mašinu za pranje sudova, opet bi dobio ovakvu čašu ako ih ne poliraju barem jednom nedeljno", objasnio je on.

Dodao je da se konobari, kad je lokal prazan, obično bave drugim stvarima, popunjavanjem frižidera, čišćenjem, pijuckanjem kave, listanjem novina i svim drugim stvarima osim poliranjem čaša tako da gosti često dobijaju ovakve čaše.

"So se stavlja u mašinu za sudove da "omekša" vodu zbog mašine, da se kamenac ne zadržava, a ne zbog čaša. Te mrlje na čašama su kombinacija kamenca i te soli jer voda kad isparava, ona isparava kao čisti H2O, ostavljajući iza sebe sve što je bilo u vodi, pa tako i tu so iz mašine. Znači to su mrlje od kamenca i soli", zaključio je iskusni konobar.

(Telegraf.rs)