Zabeležen slučaj zarazne bolesti koja je u Hrvatskoj iskorenjena pre 60 godina: Oglasili se stručnjaci

Vreme čitanja: oko 1 min.

Reč je o bolesti od koje u svetu umre 600.000 ljudi, a u zemljama sa zdravstvenim sistemom ipak je najčešće izlečiva

Foto: Shutterstock

Nakon povratka iz inostranstva, jedan od građana Hrvatske razvio je simptome, a epidemiolozi su otkrili malariju. Slučajevi ove zarazne bolesti u RH od 2009. godine nadalje isključivo su preneti iz endemskih područja malarije u svetu, piše Dnevnik.hr.

Ovogodišnji slučaj zaraze malarijom takođe je "uvezen" iz druge zemlje. Oboleli je doputovao iz endemskog područja malarije te je uspešno izlečen.

Lekari kažu da nema razloga za strah i da to nije prvi uvezeni slučaj ove godine.

"Radi se o svega nekoliko slučajeva godišnje", kazala je Iva Pem Novosel iz Zavoda za javno zdravlje Zagrebačke opštine i dodala da su do sada, ove godine, imali prijavljena četiri slučaja, a u zadnjih pet godina 19 slučajeva.

Reč je o bolesti od koje u svetu umre 600.000 ljudi, a u zemljama sa zdravstvenim sistemom ipak je najčešće izlečiva. U Hrvatskoj je malarija iskorenjena pre 60 godina.

Ivan Puljiz, predsednik Klinike za Infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević naglašava kako sada dolaze uvezeni slučajevi osoba koje su boravile u područjima gde je bolest još uvek prisutna.

"Afrika, Azija, Južna Amerika, deo zemalja istočnog Sredozemlja", kazao je.

Napominje i da simptomi kreću blago, nekoliko dana nakon zaraze.

"Takvi pacijenti imaju temperaturu, praćenu groznicom, loše opšte stanje, a svi drugi simptomi zavise od težine kliničke slike koja može biti blaža, teška i srednje teška", napominje Puljiz.

Uzročnik je parazit imena Plasmodium, a na čoveka se prenosi ubodom ženke zaraženog komarca iz roda anofeles, koji u Hrvatskoj postoje, ali u manjoj meri - 12 posto od svih komaraca.

Iva Pem Novosel iz Zavoda za javno zdravlje pojašnjava kako "u Hrvatskoj prevladavaju komarci roda kulex i još jedan rod koji je prevladava".

Iako će većini građana najveća briga kod uboda komaraca biti svrbež od uboda, oni mogu prenijeti neke zarazne bolesti i zato je dobro zaštititi se na vreme.

(Telegraf.rs)