Žene širom Bosne izašle na ulice zbog ubijene Nizame: U Gradačcu osvanule umrlice sa jednom porukom

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Ubijena je jer je prijavila nasilje. Ubijena je jer se bojala!" U Bosni i Hercegovini ubijaju žene!"

Foto: Ženska mreža BiH

Nakon stravičnog zločina monstruma iz Gradačca, žene u Bosni i Hercegovini izašle su juče na ulice ističući razne trensparentne kao znak bunta. Takođe, u Gradačcu, mestu u kom se zločin dogodio, održan je protest sa početkom u 12 sati.

U Gradačcu je zbog Sulejmanovićevih zločina proglašena trodnevna žalost, a ljudi su na mirnom skupu tražili odgovornost za sve one koji su dopustili da on bude na slobodi i tako počini višestruko ubistvo.

Nosili su umrlice na kojima su bile ispisane poruke "Žena, majka, supruga" upozoravajući na činjenicu kako je ovoga puta počinjen femicid odnosno posebna vrsta zločina povezana s porodičnim nasiljem.

Monstrum Nermin Sulejmanović uživo je prikazao na Instagram profilu kako ubija svoju suprugu, zatim se posle nekoliko trenutaka opet uključio u lajv prenos kako bi hladnokrvno obavestio javnost o svom zločinu i upozorio da se na tome neće zaustaviti. Nakon nekoliko minuta objavljeno je da se ubio.

Nekoliko minuta nakon prvog lajv prenosa u kojem se jasno vidi kako ispaljuje metak supruzi u glavu i sve to sam snima svojim telefonom, oglasio se Centar ženskih prava, nevladina, neprofitna organizacija u Bosni i Hercegovini sa sedišten u Zenici.

- Molimo sve nase sugrađanke/sugrađane, podrzavateljice da nam se pridruze u 15 sati ispred Robne kuce "Bosanka" kako bismo izrazile duboko neslaganje sa kaznenom politikom u nasoj drzavi, a sve povodom ubistva zene koje se desilo pre par sati. - objavili su poziv na Fejsbuk stranici udruženja.

Žene su se okupile na ulicama Zenice i istakle transparente sa porukama podrške svim ženama.

"Reagujmo pre nego što nasilnici postanu ubice žena, vaših majki, sestara, kćerki, prijateljica";

"Setimo se ubijenih žena, odajmo im počast prijavljivanjem nasilja pre nego što se desi ubistvo" , bile su poruke žena na ulicama grada koje su se odmah uključile u direktan prenos putem Fejsbuk profila,

Odmah se oglasilo i udruženje "Ženska mreža BiH" iz Sarajeva.

- Prijavila je nasilje - pa ju je ubio. Ovdje se žene ubijaju jer pružaju otpor. Ovde se žene ubijaju jer traže zaštitu. Spontano izlazimo na ulice danas u 15. Uz prometnice, noseći smrtovnice i pištaljke.(Nemojte blokirati ulice!) Tražimo od institucija ove države da zaštiti sve žene koje prijavljuju nasilje i da po službenoj dužnosti ispituju sve moguće indicije da se nasilje negde dešava.

Žene su se okupile i u Sarajevu i traže odgovore na sledeća pitanja:

Kako je došlo do curenja informacija i kako je počinitelj saznao za prijavu? Zašto nije bilo odgovarajuće reakcije na prijavu posebno s obzirom na kriminalnu prošlost počinitelja? Ko su odgovorni za propuste u zaštiti žrtve?

"Ubijena je jer je prijavila nasilje. Ubijena je jer se bojala!" U Bosni i Hercegovini ubijaju žene!"

Juče su se žene okupile u Jablanici.

-Nasa borba protiv nasilja nad zenama traje cijelu godinu. Danas smo u Jablanici, kao podrska jednoj hrabroj zeni, a za sve ostale koje dozivljavaju bilo koji oblik nasilja porucujemo: NISTE SAME!, glasi poruka.

(Telegraf.rs)