Tata i ćerka izronili retku ribicu u Jadranskom moru: Morski konjić oduševio kupače kod Herceg Novog

Vreme čitanja: oko 1 min.

Morski konjići se retko pronalaze u crnogorskom delu Jadrana

Tata Vladimir i ćerka Drina ronili su na divljoj plaži u mestu Kumbor nadomak Herceg Novog kada su naišli na retku ribicu u crnogorskom Jadranu.

Naime, pronašli su morskog konjića, umiljatog i ugroženog morskog predatora kog je u Jadranskom moru sve manje. Čak su se i meštani, koji su navikli na svakojaki morski živalj, sa oduševljenjem okupili da ga pogledaju.

- Četrdeset godina ronim na ovoj trasi, vadila sam razne živuljke iz mora, ali nikada nisam naletela na ovakav prizor - izjavila je Marija, koja u Kumboru letuje svake godine već decenijama.

- Da, bilo ih je nekada baš na toj divljoj plaži na samom kraju Kumobora na mestu gde je nekada bila vojna kasarna. Mora da su se pomerili bliže obali zbog izgradnje hotela koji sad okružuju ovu plažu - doviknuo je meštanin Stefan sa svoje barke i dodao - Ja sam ih do sada viđao samo u blizini Ljute kod Kotora.

Morski konjić, osim što predstavlja jednu od najdivnijih životinjica podmorskog sveta, pokazatelj je i zdrave životne sredine, i veoma je važan za održavanje ravnoteže ekosistema.

U Jadranu žive dve vrste, dugokljunić i kratkokljunić. Zadržavaju se u priobalnom pojasu i preferiraju peskovito kamenita dna obrasla livadama morske trave i algama. Viđaju se na dubinama od jedan do 15 metara. Obe vrste su zaštićene Konvencijom o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje flore i faune.

Ovaj konjić uočen je na par metara od plivačke zone, obavijen repom za morsku travu, i pokušao je da se sakrije od znatiželjnih ronilaca zahvaljujući mimikriji, zbog čega je u trenutku veoma tamne, skoro crne boje.

Nakon slikanja radoznali tata i ćerkica poljubili su i vratili ovu retku ribicu na mesto gde su je i pronašli, nakon čega se konjić brzo preobratio u svoju prirodnu prozirno zelenkastu boju i sakrio u morskoj travi.

(Telegraf.rs)