Zdravko očajan zbog pomora pčela: "Uništeni smo! Umiru u mukama, neću imati ni kilo meda, otrovali su ih..."

Vreme čitanja: oko 4 min.

Velika šteta pričinjena je desetinama proizvođača meda

Foto: Pixabay

U Međimurju je uginulo na hiljade pčela zbog pesticida, a pčelar Zdravko Ladić (62) kaže da je morao ih skuplja lopatom.

"Ovo je blago rečeno katastrofa. Nema goreg. Ma strava. Sve su nam pobili, sve pčele, one već danima umiru... Da umiru! Pčele ne ginu. Ne znamo kako ćemo ovo prebroditi, velika je šteta", u dahu je za 24sata.hr rekao pčelar Zdravko Ladić iz mesta Bogdanovec u opštini Gornji Mihaljevec kraj Čakovca kome je neko potrovao hiljade pčela.

Sve je počelo, kaže, u subotu oko 18 sati.

"Neko je prskao pesticidima uljanu repicu i napravio haos. Ne samo meni, nego svim pčelarima u ovom delu Međimurja. Evo, prošla su četiri dana, a pčele još umiru u mukama od otrova. To se toliko brzo proširilo jer je došlo u najgore vreme, pre bagremove paše, kad su pčele najaktivnije - s knedlom u grlu priča Zdravko dok pokazuje svoje košnice.

A tamo pravi horor. Imao je 13 košnica, koje su sad uništene. U njima na hiljade mrtvih pčela, a Zdravko ih može samo lopatom skupljati.

"Ja sam u penziji te mi je ovo hobi, ali isto tako od toga sam i dobro živeo, a sad je sve uništeno. Za ovu godinu nećemo imati ni kilogram meda, a godišnje sam samo ja proizvodio od 300 do 400 kilograma", ispričao je Zdravko tokom obilaska košnica, dok su se pčele sve više zabijale u ljude.

"Ja se već 18 godina bavim ovim, nikad nisam doživeo da su toliko agresivne, ali one su takve kad su ugrožene. Pre sam se mogao približiti bez prevelike zaštite, ali sad se moram zabarikadirati jer nikad nisu više ubadale i napadale. Sve se poremetilo, sve. Ali morate znati jednu stvar. Bez pčela nema života, one nama daju život, a pogledajte šta su nam napravili", u očaju dodaje pčelar.

Situacija nije bolja ni kod Zdravkovog komšije Mladena Mikolana, koji ima 24 košnice. Njegova žena zbog razjarenih pčela ne izlazi iz kuće.

"Ja sam ih u subotu čim sam čuo zatvorio u košnice, mislio sam da sam ih spasio, ali otrov je ipak ušao u košnice. Šta da vam kažem... Sve nam je uništeno. Čim otvorim jednu košnicu, na hiljade pčela ispadaju. Mrtve su..."govori Mladen i dodaje kako se javljaju oštećeni susedi i iz udaljenijih krajeva.

Pčele, kako kaže, po pravilu odlaze do kilometar udaljenosti od košnica, ali ako ne nađu hranu, onda mogu ići i do pet kilometara.

"Situacija će biti još gora. Proteklih dana je bilo i kiše pa pčele nisu odlazile na livade, a nisu svi ni proverili košnice. Svakodnevno umiru, a sigurno će još umirati. Pokušavamo spasiti sve što se može, ali teško. Jako teško", tužnim glasom dodaje Mladen.

Dražen Bogdan ima 44 košnice. Godišnje proizvede više od tonu meda, a sad ih je zatekla tragedija.

"Pčele vam postanu porodica, jako ih je teško gledati kako se koprcaju i umiru. Kao da čoveka gledate, ma užas", rekla je Draženova majka kroz suze. Zbog cele situacije reagovala je i policija.

"Povodom dojave o pomoru pčela na mesto događaja izašli su policijski službenici koji su evidentirali događaj te je o svemu obavešten veterinarski inspektor koji preduzima mere iz svoje nadležnosti i koji će zatražiti određena veštačenja u cilju utvrđivanja uzroka pomora pčela" rekli su za 24sata.hr iz policije.

Pokrenut upravni i prekršajni postupak

Iz Državnog inspektorata su im rekli kako će poljoprivredna inspekcija pokrenuti upravni i prekršajni postupak.

"Veterinarska i poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata odmah po primanju informacije o povećanom uginuću pčela na pčelinjaku u Opštini Gornji Mihaljevec obavile koordinirani inspekcijski nadzor. Prema trenutnim podacima, zahvaćeno je sveukupno šest pčelinjaka s ukupno oko 100 košnica. Utvrđeno je da je u neposrednoj blizini obavljeno prskanje uljane repice u cvatu kontaktnim insekticidom aktivne materije lambda cihalotrin iz grupe piretroida" rekli su iz Državnog inspektorata.

'Poljoprivrednici u Hrvatsku švercuju pesticide iz Srbije i BiH'

Nakon masovnog pomora pčela u dva navrata prošle godine analize su pokazale da se u ovim dragocenim kukcima nalaze supstance zabranjene u Hrvatskoj i da nije bila reč o bolesti. To je potvrdilo sumnje pčelara da neki poljoprivrednici koriste zabranjene pesticide koje kupuju u Srbiji i BiH te ih švercuju u Hrvatsku.

"Nema smisla svake godine davati odštetu pčelarima, mislim da je bolje tražiti uzroke problema i naterati odgovorne da plaćaju kazne", komentarisao je u aprilu prošle godine, nakon što su uginuli milioni pčela, Željko Tupković, predsednik udruženja pčelara "Agacija".

(Telegraf.rs)