Kralju kriptovaluta produžen pritvor u Crnoj Gori

Vreme čitanja: oko 1 min.

Do Kvon je preduzetnik koji stoji iza dve kriptovalute koje su prošle godine izgubile oko 40 milijardi dolara

Foto: Tanjug/AP

Iz Osnovnog suda u Podgorici saopšteno je da je produžen pritvor južnokorejskim državljanima Do Kvonu i Hon Čand-junu jer i dalje postoji opasnost od bekstva.

Do Kvon, suosnivač "Teraform Labs"-a, uhapšen je na aerodromu u Podgorici 23. marta sa lažnim putnim ispravama, a za njim je raspisana Interpolova poternica zbog optužbi za prevaru, preneli su crnogorski mediji.

On je preduzetnik koji stoji iza dve kriptovalute koje su prošle godine izgubile oko 40 milijardi dolara.

"Podnet optužni predlog protiv okrivljenih C.J.H. i K.D.H. zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo falsifikovanje isprave i produžen pritvor okrivljenima jer i dalje postoji opasnost od bekstva", saopšteno je iz Osnovnog suda, prenosi RTCG.

Kako se dodaje, glavni pretres određen je za 11. maj. Protiv okrivljenih C.J.H. i K.D.H Osnovno državno tužilaštvo je podnelo optužni predlog zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo falsifikovanje isprave.

"Krivično veće ceni da i dalje postoji opasnost od bekstva, imajući u vidu da su okrivljeni strani državljani, koji u Crnoj Gori borave samo privremeno i da ih za Crnu Goru ne veže nijedna okolnost.

Osim toga, veće je cenilo i činjenicu da je od okrivljenih oduzeto više putnih isprava i identifikacionih dokumenata različitih država, od kojih su neka na različita imena, što jasno ukazuje da isti imaju razvijene internacionalne kontakte, a za njima je raspisana i Interpolova poternica, pa sve navedeno ukazuje da bi okrivljeni boravkom na slobodi mogli napustiti Crnu Goru i tako ometati vođenje krivičnog postupka", zaključeno je u saopštenju.

(Telegraf.rs)