Stigla presuda ubici dr Tukić: Željko izbo bivšu ženu, pa u novinama dao potresnu čitulju

Vreme čitanja: oko 3 min.

Željko je uhapšen pet dana nakon ubistva, a posebno je bizarno bilo to što je dan pre hapšenja u novinama objavio čitulju u kojoj se oprašta od bivše suprugu uz poruku: "Adio, voljena. Hvala ti za sve lepo provedeno s tobom. Tvoj Željko".

Foto-ilustracija: Shutterstock

Nakon nešto više od godinu dana od kad je na splitskom Županijskom sudu osuđen na 14 godina zatvora zbog ubistva bivše supruge, splitske doktorke Asje Tukić (61), Visoki krivični sud u celosti je potvrdio navedenu presudu njenom ubici Željku Tukiću (69), penzionisanom ekonomisti rodom iz Vukovara, piše Slobodna Dalmacija.

Uprkos upornom negiranju krivice i tvrdnjama da mu je sve namešteno, i činjenici da je i samo suđenje bilo zatvoreno za javnost jer je to na početku postupka tražio Tukićev advokat kazavši da njegov klijent "traži da se isključi javnost zbog nekorektnih medijskih izveštaja o ovom slučaju u kojima se on označava kao odgovorna osoba za ovo delo pa se time podrivaju njegova ustavna prava na presumpciju nevinosti", sudsko veće splitskog Županijskog suda utvrdilo je sve činjenice i pravilno presudilo da je Tukić ubica.

Osuđen je jer je 6. avgusta 2018. godine u periodu od 10.35 sati do 10.50 sati u Trogiru, u stanu na trećem spratu u zgradi u ulici Kneza Trpimira, došao u stan znajući da je fizijatrica sama u njemu i tada joj je nožem zadao više ubodnih rana i to jednu ubodnu ranu leđa i tri ubodne rane u predelu grudnog koša.

Od posledica nanesenih povreda žrtva je preminula na mestu događaja, a Tukić je pobegao. Uhapšen je pet dana nakon ubistva, a posebno je bizarno bilo to što je dan pre hapšenja u novinama objavio čitulju u kojoj se oprašta od bivše suprugu uz poruku: "Adio, voljena. Hvala ti za sve lepo provedeno s tobom. Tvoj Željko Tukić".

U istrazi, a i tokom suđenja, Tukić je tvrdio da je sve vreme tog jutra bio u Slatinama, da je odlazio do mora, vrta, prodavnice i da je išao da baci smeće.

Rekao je da ga je Asja zvala oko 10 sati, verovatno dok je bio na WC-u, te da je zato propustio poziv. Čim je video propušteni poziv, rekao je, zvao je i nju i njihovu ćerku, koja mu se javila dok Asja nije jer joj je telefon bio isključen.

Tek kad ga je oko 13.30 nazvala ćerka i rekla mu da su turisti ispred stana i da ode tamo jer nema nikoga, otišao je. Kad je došao i otvorio stan, našao je beživotno telo svoje bivše supruge.

U svojoj odbrani Tukić je rekao, između ostalog, da je voleo pokojnu Asju i da joj nikada ne bi naudio.

Govorio je i da su svedoci svedočili protiv njega jer je tradicija u Trogiru takva da Trogirani ne dozvoljavaju svojim devojkama da se udaju na selo, a pogotovo kad ženik nema odgovarajuću stručnu spremu te da je on ekonomista, a pokojna je bila lekar, pa se to nije opraštalo.

Tužilaštvo je smatralo, a to je i potvrđeno tokom suđenja, da je Tukić lagao tvrdeći da je celo to jutro bio u Slatinama budući da snimci videonadzora pokazuju da je Tukić na biciklu došao u Trogir već u 8.05 časova.

Snimak nastao u 10.33 sati pokazuje kako u ruci nosi crvenu kesu i ide prema zgradi u kojoj je stan.

Pokojna lekarka poslednjeg je nazvala upravo Tukića u 10.32 sati, upravo kad je on snimljen da ide prema zgradi. Kako je njihova ćerka rekla da su samo majka i otac imali ključ stana i da na vratima nije bilo tragova provale, tužilaštšvo je zaključilo da je u stan mogla ući samo osoba koju je Asja poznavala i koju je pustila u stan ili neko ko ima ključ.

S obzirom na to da je suđenje bilo zatvoreno za javnost, nije poznat koji bi bio motiv ubistva, prenosi Slobodna Dalmacija. Međutim, ako je suditi po tome da je u presudi u celosti prihvaćena optužnica ŽDO-a, a to je potvrdio i VKS, utvrđeno je da je motiv ubistva bilo to što se, kako su to rekli svedoci, pokojna Asja žalila kako Željko traži više novca i kako mu je nedugo pre ubistva rekla da se mora iseliti iz kuće.

Smatrala je da može naći drugi posao i sam da se brine o sebi. A baš zbog toga što mu je bila ugrožena egzistencija Tukić je odlučio da ubije osobu koja ga ugrožava.

(Telegraf.rs)