Masovno trovanje zagrebačkih policajaca: "Bilo je strašno da se gleda, ljudi su povraćali i padali u nesvest"
Sumnja se da je glavni krivac za trovanje - krompir
Dogodilo se masovno trovanje hrvatskih policajaca, a čini se da je svemu kriva jedna namirnica koju su konzumirali. Trovanje se dogodilo u više policijskih stanica na zagrebačkom području, otkrivaju danas 24sata.
Nagađa se da je problem bio u krompiru koji je neprimereno skladišten pa je sadržavao preveliku količinu toksina solanina, a u stanice je s drugim jelima distribuiran iz centralne policijske kuhinje u Zagrebu.
- Bilo je to strašno da se gleda, ljudi su povraćali i padali u nesvest po toaletima, pa i u kancelarijama, na hodnicima, bili je tako dramatično da su neki pomislili da nas je neko namerno otrovao - prenose 24 sata reči otrovanog policajca.
Šta je zapravo solanin? Reč je o veoma toksičnom sastojku pa i male količine mogu da izazovu trovanje koje karakteriše povraćanje, znojenje, grčevi u želucu i crevima, aritmije srca, glavobolja. Događa se kad krompir pozeleni.
Ako je zelen i nakon guljenja, nikako ga ne konzumirati. Ako dođe do halucinacija i proširenih zenica znak je vrlo snažnog otrovanja. U najtežim slučajeva otrovanje solaninom može da se završi fatalno.
Prženjem u ulju pri temperaturi od 170°C (kao što je slučaj kod prženja u fritezi), solanin se u najvećoj meri deaktivira, ali kuvanje nema gotovo nikakvog učinka, dok zagrevanje u mikrotalasnoj deaktivira samo manji deo solanina, navodi kulinarski portal Coolinarika.
Solanin je koncentrisan i u proklijalom krompiru pa je jedini spas debelo guliti koru krompira.
"Jedno od velikih trovanja dogodilo se u južnom Londonu kada je 78 učenika konzumiralo kuvani krompir koji je očito zbog nekog razloga sadržavao visoku koncentraciju solanina. Znakovi trovanja su se pojavili nakon 14 sati, ali su bili vrlo dramatični (povraćanje, preznojavanje, drhtanje, jaka glavobolja, proliv, grčevi). Neki su dečaci danima posli halucinirali", navodi portal.
(Telegraf.rs)