Vojna policajka slikala oštećenja od potresa na zgradi MORH-a: Optužena za odavanje tajnih podataka

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predviđena je kazna od najmanje šest meseci zatvora

Foto: Shutterstock

Pripadnica vojne policije Ivona B. (26) očekuje suđenje zbog fotografija oštećenja na zgradi Ministarstva odbrane Hrvatske (MORH) koje je krajem 2020. snimila mobilnim telefonom sa ekrana nadzornog sistema, zbog čega ju je državno tužilaštvo u decembru optužilo za odavanje tajnih podataka.

Zagrebački Županijski sud nedavno je u ovom slučaju potvrdio optužnicu pa se očekuje zakazivanje pripremnog ročišta na kojem bi trebalo da bude određen datum početka suđenja, prenosi Index.hr.

Županijsko državno tužulaštvo u Zagrebu potvrdilo je Hini da je optužnicu protiv radnice MORH-a podiglo 9. decembra 2022. na osnovu rezultata sprovedenog istraživanja. Ne navodeći identitet okrivljene, tužilaštvo je dodalo da je u optužnici predloženo da joj se izrekne kazna u okviru propisanih zakonskih odredbi.

Krivični zakon za odavanje tajnih podataka predviđa najmanje šest meseci zatvora, a mediji navode da je tužilaštvo predložilo sudu da osumnjičenu osudi na uslovnu kaznu od sedam meseci, u vremenskom periodu od dve godine.

Fotografije snimila dan nakon potresa u Petrinji 2020.

Sporne fotografije Ivona B. snimila je, prema pisanju medija, dan nakon potresa u Petrinji krajem decembra 2020. Mobilnim telefonom je fotografirala ekran monitora na kojem se emitovao snimak nadzornih kamera koje su prikazivale unutrašnjost porte sedišta Ministarstva odbrane, značajno oštećene u potresu.

Potom je, dodaju, poslala fotografiju članovima porodice i čistačici zaposlenoj u MORH-u, što nije smela da učini s obzirom na tajnost podataka iz nadzornog sistema MORH-a čije snimke imaju stepen tajnosti ograničeno.

Mediji su objavili da je vojna policajka priznala što joj se stavlja na teret, tvrdeći kako nije bila svesna nezakonitosti svog čina.

Video: Još jedan jak zemljotres, 4,5 stepeni po Rihteru, jutros oko 7.50 sati potresao je područje Petrinje

(Telegraf.rs)