Skiper Hitne pomoći: Laž da gliser nije radio, trudnicu sa Brača nismo smeli da vozimo po nevremenu

On kaže da nikad nisu odbili da voze pacijente kojima je život ugrožen, čak i po gorem vremenu

Foto-ilustracija: Shutterstock

Nakon što je gradonačelnica Supetra Ivana Marković objavila tragičnu priču o trudnici s Brača koja je rodila mrtvo dete u trajektu za Split, tvrdeći  da sistem hitnog medicinskog prevoza s ostrva na kopno ne funkcioniše, oglasio se skiper glisera hitne medicinske službe koji je negirao da gliseri nisu radili.

Naime, Marković je u svojoj objavi na Facebooku koja je uzbunila javnost navela i da gliseri hitne medicinske službe nisu bili ispravni te da nisu mogli isploviti iz luke.

"To je laž! Imamo dva glisera na raspolaganju i jedan je bio u funkciji. Evo upravo sam se vratio s intervencije, vozili smo pacijenta iz Supetra u Split", rekao je za Slobodnu Dalmaciju Zdravko Kovačić, skiper hitne medicinske službe.

Prema njegovim rečima, brodovi se redovno servisiraju, ali isto tako činjenica je da su non stop u pogonu te se događaju kvarovi.

"Sad, dakle izvan sezone, imamo nekoliko hitnih intervencija dnevno. Brodove koji su nam na raspolaganju vozimo uvek u "full gasu“ pa je i logično da se u takvim uslovima plovidbe događaju kvarovi, a to će vam potvrditi svaki pomorac ili vlasnik broda. U svakom slučaju, jedan brod je uvek, ali baš uvek u funkciji. Zato i imamo dva", rekao je Kovačić.

Upravo je on bio dežuran u utorak ujutro kada je stigao poziv lekara za intervencijom.

"Poziv sam dobio u 9:30 sati. Zbog lošeg vremena sam odmah zvao i kolegu koji taj dan nije radio da mi pomogne kako bi trudnicu što sigurnije prebacili u Split. Ipak, tramontana je digla more i sami lekari su videli da bi transport trudnice kojoj je, usput rečeno, propisano strogo mirovanje, u takvim uslovima bio pogibeljan te su zvali helidrom", ispričao je o jučerašnjim događajima.

On kaže da nikad nisu odbili da voze pacijente kojima je život ugrožen, čak i po gorem vremenu, ali da za trudnicu u takvom stanju to jednostavno to nije bilo pametno.

"Po takvom vremenu, kada vam talas udara direktno u provu, pacijentu se na brodu ni ne može pružiti medicinska pomoć. Znaju to i lekari, pa nismo prvi put vozili nekoga u splitsku bolnicu. Gliser ima 12 metara, ne 50!  Smeta nam što gradonačelnica olako piše o ovim stvarima bez da je prethodno proverila o čemu se zapravo radi i koristi ovakvu tragediju za svoje politikanstvo. Uvek smo na raspolaganju i non stop dostupni na mobilni telefon, a i to je lako proverljivo kod lekara", zaključio je Kovačić.

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš je poslao zdravstvenu inspekciju u KBC Split nakon što je trudnica s Brača juče satima čekala hitni medicinski prevoz u Split, a jutros je rodila mrtvi plod na trajektu.

(Telegraf.rs)