Advokatica hrvatskog para zatvorenog u Zambiji: "Nemamo razloga da sumnjamo u naše sudove"

Četiri hrvatska para uhapšena su 7. decembra

Foto: Tanjug/AP

Osmoro hrvatskih državljana, koji su već mesec dana pritvoreni u Zambiji, juče je konačno izvedeno pred sudiju u gradiću Ndoli, na prvo sudsko ročište. Pročitana im je optužnica za tri krivična dela: trgovinu ljudima, odnosno decom u pokušaju, falsifikovanje dokumenata i njihovu upotrebu. Izjasnili su se da nisu krivi.

Pre toga su u petak prvi put ispitani pred sudijom prvostepenog suda, ali ročište u predmetu je odloženo za utorak nakon što je uložena žalba o kojoj treba odlučiti sudija Visokog suda Musonda, kako je saopštio Zambijski ured za migracije.

Četiri hrvatska para su uhapšena 7. decembra na aerodromu Simon Mvansa Kapvepve dok su s četvoro dece iz Demokratske Republike Kongo, u dobi od jedne do tri godine, pokušavala da napuste zemlju, prenosi Index.hr.

Istražitelji su tada posumnjali da dokumenti o usvajanju iz DR Konga "nisu autentični", prema izjavi policijskog načelnika provincije Koperbelt, Pisvela Mvembe, ali dodatne detalje nisu saznati.

Advokatica jedne od usvojiteljki: Nemamo nikakvog razloga da sumnjamo u naše sudove

Index je razgovarao sa Sandrom Marković, advokaticom jedne od osmoro usvojitelja, koja im je objasnila da ne zastupa dotični par u samom postupku u Zambiji, gde optuženi imaju advokata po službenoj dužnosti.

"Zasad ne znamo gde je nastao problem. Postupak je u toku, imaju advokata po službenoj dužnosti. Trenutno pokušavamo da saznamo što više i napravimo što više službenih kontakata da vidimo o čemu se radi", odgovorila je na pitanje zašto zambijske vlasti smatraju da su dokumenti o usvajanju falsifikovani.

"Pokušavamo da napravimo sve što se može u Hrvatskoj i pomognemo porodici jednog od tih parova da pokuša što više da angažuje institucije, da vratimo te ljude", dodala je.

"Mogu vam sa sigurnošću reći da je sva dokumentacija koja je bila potrebna za ćerku naše klijentkinje bila potvrđena od hrvatskih sudova i da nema nikakvog razloga sumnjati u njih. Sva procedura koja je bila potrebna je zadovoljena i s naše strane ne vidimo nikakav problem", naglašava Marković.

(Telegraf.rs)