Kapetan aviona koji je prevezao dečaka povređenog od vatrometa: Osećaj kada nekom pomognete je neopisiv

Kapetan aviona koji je prevezao dečaka povređenog od vatrometa

Foto: Facebook/Dragan Soro Ivancevic

Kada je kasno sinoć iz podgoričke Dečije bolnice dobio poziv za prevoz deteta kome je vatromet naneo teške povrede, kapetan aviona crnogorske kompanije Adrijatik Ervejs Dragan Ivančević se ni jednog trenutka nije premišljao -za dva sata njegova čelična ptica je već bila u Beogradu.

Stigli su na vreme da dečaku spasu ruku.

“Dobio sam informaciju da je dečaku ugrožena ruka i da mora stići u Beograd u roku dva-tri sata, što smo ispoštovali. Ovo nije prvi slučaj da su spašeni pojedini ekstremiteti pacijenata koje smo u ograničenom roku transportovani na Mikrohirurgiju u Beogradu”, priča za CdM Ivančević, pilot Adrijatik Ervejsa.

Adrijatik Ervejs (Adriatic Airways) je crnogorska aviokompanija koja ima sve domaće i međunarodne sertifikate za transport bolesnih i povređenih lica, kao i transport organa.

U svom postajanju imali smo preko 1.000 spašenih života. Ovaj posao radimo više od 25 godina. Takođe imamo stalni ugovor sa Ministarstvom zdravlja (KBC-Podgorica). Jedna smo od retkih kompanija u Evropi koja ima Evropski Serifikat za Airambulance. Osećaj kada nekom spasite život je neopisiv”, ističe Dragan.

Njihov avion leti i u vremenima zatvorenosti aerodroma, bez obzira na vremenske nepogode.

“Naša posada dežura 24/7 za hitne slučajeve. Čak ni pandemija covida -19 nije uticala na naše aktivnosti-leteli smo na svim destinacijama u Evropi sa inficiranim pacijentima. Austrija, Nemačka, Turska su bila odredišta za lečenje od korone. Teško je opisati kada nekome nosite ruku ili nogu u specijalnim zamrzivačima, i posle određenog vremena ta ista osoba dođe kod Vas da se zahvali sa uspešnom operacijom i spasenim ekstremitetom", rekao je on.

"Leteli smo sa decom koja su pri rođenju bila potpuno slepa, a takve intervencije su rađene u avionu. Bilo je mnogo toga, ne mogu se setiti baš svih letova, ali bilo ih je mnogo. I sinoć sam dobio poziv iz Dečije bolnice, posle ponoći. Već oko jedan sat poleteli smo za Beograd, dečak je pre dva sata posle ponoci već bio na Mikrohirurgiji”, ističe Dragan.

Podsećamo, kako je kazao lekar u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Nemanja Bečić, desetogodišnjem detetu sinoć je u Podgorici amputirana šaka zbog povreda koje su izazvane pirotehničkim sredstvima. I brat ovog deteta je takođe zaradio težu povredu šake.

Video: Srpski pilot koji je teško ranjen u Nigeriji sinoć se vratio u Srbiju

(Telegraf.rs)