Ruskinja u splitskom zatvoru zbog optužbi bivšeg supruga:"Ne izručujte me Ukrajini! Želi mi oduzeti decu"

Uhapšena je na Braču jer je za njom Ukrajina raspisala međunarodnu crvenu Interpolovu poternicu

Foto ilustracija: Shutterstock

Darija Falk, ruska dizajnerka koja se već više od 100 dana nalazi u istražnom zatvoru u Splitu, upozorila je da bi u slučaju da je Hrvatska u ovoj situaciji izruči Ukrajini, to bilo kao da šalju "Jevrejku u koncentracioni logor".

"Imala bih nepošteno suđenje i verovatno neprijateljski tretman jer bi me sigurno promatrali kao neprijatelja ukrajinskog naroda s obzirom na rat koji se tamo sad vodi", kaže 35-godišnja Darija Falk, piše Slobodna Dalmacija.

Majka dvoje dece od pet i devet godina uhapšena je sredinom avgusta ove godine na ostrvu Braču jer je za njom Ukrajina raspisala međunarodnu crvenu Interpolovu poternicu zbog optužbi da je u Odesi krajem 2017. godine neovlašćeno uzela, odnosno ukrala nekoliko šivaćih mašina vrednosti od oko 20.000 evra.

Usmeni dogovor

Istražni sudija splitskog Županijskog suda odlučio je da joj odredi istražni zatvor i odobri izručenje Ukrajini, a istog je stava bilo i tročlano sudsko veće koje je potvrdilo da postoje zakonske pretpostavke za njeno izručenje u Odesu.

Prema dokumentaciji koja je poslata na splitski sud nakon hapšenja, i to, kako se ističe, posebno iz “Obaveštenja o sumnji” Istražnog odeljenja Policije u gradu Odesa te “Potvrde o dokazima u krivičnom postupku od 8. juna 2018.”, proizlazi da postoji osnovana sumnja da je u februara 2017. godine Darija Falk, koja se tada prezivala Vdovitčenko, s namerom protivpravnog oduzimanja tuđe imovine i postupajući iz koristoljublja, zatražila od poznanika Verbetskija, s kojim je imala prijateljski odnos poverenja, da joj na neko vreme naibavi opremu za šivenje kako bi organizovala i obavljala poslove iz područja proizvodnje i prodaje odeće.

Kako stoji u obaveštenju ukrajinskih vlasti, prema njihovom usmenom dogovoru svu opremu za šivenje i rad trebalo je da osigura Verbetski u prostoru na adresi Tinista 13a u Odesi, koji je on privremeno besplatno iznajmio na nepoznato razdoblje.

Krajem maja 2018, Darija Falk je, stoji u dokumentima ukrajinske policije, “svesna svojih kriminalnih namera, u svrhu nezakonitog ličnog bogaćenja, uzela svu imovinu koju joj je Verbetski dao u prostorije i pobegla, i time mu nanela materijalnu štetu u ukupnom iznosu od 699.647,13 ukrajinskih grivni (oko 20.000 evra), čime je počinila krivično delo otuđenja imovine zloupotrebom poverenja (prevara) počinjeno u posebno velikim razmerama”.

Zahvaljujući Darijinom ocu Sergeju Sukhovatovu, 63-godišnjem penzioneru iz Moskve, koji se sa svojom kćeri preko videopoziva često čuje otkako je ona u splitskom zatvoru, Slobodna Dalmacija je uspela da dođe do njenih razmišljanja o celoj ovoj, za nju vrlo stresnoj situaciji.

Ispričala je da njen sada bivši muž, Ukrajinac, bavio prevozom robe u rečnom i morskom saobraćaju u Odesi.

"Kada sam zatrudnela s drugim detetom, ćerkicom rođenom 19. maja 2017. godine, otvorili smo firmu za šivenje odeće. To je bio naš zajednički porodični posao koji smo finansirali našim novcem. Bili smo bogata i dobrostojeća porodica s razvijenim poslom u Rusiji, Austriji i Ukrajini, a onda je, u maju 2018. godine, kada je naša kći imala 11 meseci, moj suprug nasrnuo na mene i pretukao me. Tada sam protiv njega podnela krivičnu prijavu i kasnije je pravosnažno osuđen za porodično nasilje", ispričala je ona.

Kako kaže, nakon što ga je prijavila za nasilje, on je protiv nje pokrenuo priču o krađi nekih mašina za šivenje, kako bi je uplašio i zapretio da će joj oduzeti decu.

Razveli su se nakon 10 godina braka i sudski su dobili zajedničko starateljstvo nad decom, ali ona kaže da je on uvek pokušavao da dobije potpuno starateljstvo, a da mu je sadašnja njena situacija "stigla kao poručena".

"Možete misliti kakvu patnju i stres doživljavaju moja deca koja me nisu videla ni čula više od tri meseca", navodi.

 Čudno hapšenje

Zanimljiva je i situacija oko njenog hapšenja. Naime, u pouci o pravima uhapšenih stoji da je izdata 11. avgusta u PP Brač u Supetru, gde je Ruskinja i uhapšena. Postavlja se pitanje, ako je za njom bila raspisana crvena Interpolova međunarodna poternica, kako to da je prošla policijsku kontrolu pri ulasku u Hrvatsku i zašto nije uhapšena odmah na aerodromu, piše Slobodna Dalmacija.

Njen otac pojašnjava šta mu je ćerka o tome rekla.

"Ona je u Hrvatsku stigla 8. avgusta, a uhapšena je tek tri dana posle. Rekla mi je da je na aerodromu kontrola njenih papira trajala dugo, više od pola sata, ali nakon toga je uredno puštena da uđe u zemlju. Tada se na tom ostrvu, ne znam tačno ime, nalazio njen bivši suprug s decom, a ona je došla kako bi preuzela decu i s njima se vratila u Beč gde ima prebivalište i urednu radnu dozvolu.

On ju je pitao gde se nalazi, u kojem hotelu, koja joj je adresa da joj može dovesti decu, ali umesto dece stigla je policija i uhapsila je. Sutradan je prebačena brodom u Split.

"Ne mogu govoriti da je to on sve planirao, ali ovo za mene nije slučajnost", rekao je otac uhapšene Ruskinje.

S obzirom na to da Hrvatska ne izdaje vize Rusima za ulazak u zemlju, kaže da ne može da dođe lično u Split pa je zato jedina njegova veza s ćerkom videopoziv u zatvor nekoliko puta nedeljno.

"Stvarno se bojim šta će s njom biti u budućnosti, ako je izruče u Odesu. Uopšte mi nije jasno kako sud može ozbiljno razmišljati o izručenju u ovakvom trenutku. Ja sam običan čovek, penzioner i nije mi jasno zašto je sud nekoliko puta odbijao jemstvo", rekao je otac.

On je izrazio nadu da će hrvatske vlasti shvatiti da ovo nije nikakva politička priča, nego čista porodična situacija.

"Pa njih su dvoje, dok su bili u braku, odlučili da dečak ima rusko, a devojčica ukrajinsko državljanstvo", rekao je Sergej.

Uhapšena Ruskinja kaže da su njen bivši svekar, njegov prijatelj Verbetski i suprug izneli verbalne optužbe za krađu tih mašina a bez ikakvih fizičkih dokaza o tome.

"S obzirom na njihovo prijateljstvo i veze koje imaju u Odesi, sigurna sam da su sposobni da me tuže i progone bez ikakvog dokaza. Imam osećaj da sudije u Splitu ne posmatraju moj slučaj u svetlu objektivnih okolnosti i neutralno, nego po tome što sam ja Ruskinja. Žele me poslati u zemlju s kojom Rusija ratuje i tada bih postala ratna zarobljenica, a to je protiv mog ljudskog prava na pošteno suđenje. Žele me poslati u grad koji je trenutno izložen bombardovanju i ratnim dejstvima", kaže ona.

Austrija odbila da je izruči

Kaže da je u zatvoru izložena velikom pritisku i stresu "ne samo u vezi s borbom u slučaju gde sam optužena bez dokaza za krađu, nego kao majka dvoje dece koju žele izručiti u zemlju koja je zahvaćena ratom".

Zanimljiv je i podatak da je Ukrajina već od Austrije tražila izručenje, ali su tamošnje vlasti početkom marta odbile da razmatraju postupak izručenja baš zbog rata u Ukrajini.

Ipak u sudskom rešenju hrvatskog suda piše da činjenica da državno tužilaštvo u Beču trenutno ne razmatra hapšenje Darije Falk radi njenog izručenja Ukrajini, a na šta odbrana posebno ukazuje, ne isključuje obavezu Hrvatske da postupa do kraja u smislu udovoljenja zamolnici merodavnih tela Ukrajine za izručenje.

Nakon što je sudsko veće potvrdilo odluku sudije istrage o postojanju okolnosti za izručenje, Darijinim advokatima preostalo je jedino da čekaju odluku Vrhovnog suda nakon podnete žalbe. Ako ona bude negativna za njihovu branjenicu, već je spremna ustavna tužba i tužba Evropskom sudu za ljudska prava.

A, ako odluka o izručenju postane konačna što se tiče sudskih postupaka, mora je svojim potpisom “aminovati” hrvatski ministar pravosuđa Ivan Malenica.

Video: Ovako se Split oprostio od Olivera Dragojevića

(Telegraf.rs)