Pometnja u zagrebačkom zatvoru: Na koje odeljenje smestiti transrodnu Brazilku uhapšenu s pilulama kokaina?

S obzirom na to da ima određena i muška i ženska fizička obeležja, pojavio se problem oko njenog tretmana

Foto: Pixabay

Na koje odeljenje smestiti transrodnu Brazilku - dilema je koju je u sredu imao upravnik zatvora u Remetincu u Zagrebu pre nego što su u istražni zatvor doveli 45-godišnju Feliks Borghes da C.

Osumnjičenoj krojačici istražni sudija velikogoričkog Županijskog suda je odredila jednomesečni istražni zatvor zbog opasnosti od bekstva nakon što je u subotu uhapšena s nešto više od kilogram kokaina koji je bila progutala u 117 kapsula.

Naime, iako u službenim ispravama piše da je muškarac i ima glavno obeležje muškog pola, pred istražnim sudijom Brazilac se izjasnio da je žensko, odnosno okrivljena i tako je i uneseno u zapisnik s istražnog ročišta, piše Jutarnji list.

Ćutljiva na ročištu

Na ročištu je bila ćutljiva, nije želela ništa da kaže o tome ko ju je poslao s drogom u Hrvatsku, a ona je već peta državljanka Brazila koja je u poslednjih godinu i po dana izvedena pred velikogorički Županijski sud zbog krijumčarenja droge.

Brazilki je istražni zatvor određen jer postoji opasnost od bega s obzirom na to da nema prebivalište u Hrvatskoj. Određen joj je advokat po službenoj dužnosti i moći će da se žali na rešenje o određivanju istražnog zatvora i na rešenje o sprovođenju istrage.

S obzirom na to da ima određena i muška i ženska fizička obeležja, pojavio se problem oko njenog tretmana.

Nakon privođenja, sama je policajcima i carinicima rekla da je u postupku promene pola. Iako se pred tužiocem i sudijom branila ćutanjem i nije želela da govori o tome zašto se preko Lisabona iz Sao Paula uputila u Hrvatsku s pošiljkom droge, nije isključeno da je novac koji je trebalo da dobije za prenos droge nameravala da iskoristi za hirurški zahvat promene pola.

Naime, rekla je da se na to odlučila jer je siromašna, ali nikakve druge detalje nije iznosila.

Transrodne osobe

- Ne postoji nikakav pravilnik ni zakonska odredba kako tretirati transrodne osobe i to je problem koji je prisutan u zatvorskom sistemu - kaže  Armin Tatarević, predsednik Sindikata pravosudne policije Hrvatske.

Osim što je zagrebački zatvor u Remetincu prebukiran jer je zbog radova na uređenju karlovačkog zatvora dovedeno još 25 novih zatvorenika, pa su tako prebukirana i muška i ženska odeljenja, Brazilka će najverovatnije barem prva 24 sata provesti u sobi za izolaciju zbog još uvek prisutne pandemije.

Inače, najpoznatiji transrodni zatvorenik u Remetincu je Tito Gubić, 57-godišnjak kojem se sudilo za više krivičnih dela, a trenutno je u zatvorskoj bolnici. I kad je on bio doveden u Remetinec, problem se pojavio odmah na početku jer, bez obzira na to što se izjasnio kao žensko, zbog njegovih muških osobina pravosudne policajke odbile su da ga prime pa su to učinile njihove kolege.

Bio je smešten na žensko odeljenje, ali je tražio i premeštaje iz raznih pobuda, samopovređivao se, pa je i to zadavalo dosta problema zatvorskim čuvarima i tretmanskom osoblju.

Video: Ivica Todorić izručen Hrvatskoj

(Telegraf.rs)