Oglasio se riječki nadbiskup o krštenju deteta LGBT para: Pozvao ih na lični susret s njim

Riječki nadbiskup je kritikovao odluku sveštenika koji je dete istopolnog para odbio da krsti

Foto: Shutterstock

Riječki nadbiskup koadjutror Mate Uzinić oglasio se povodom slučaja lezbijskog para koji je hteo da krsti dete, što je katolički sveštenik Kristijan Zeba odbio.

- Oni su već u grehu, njih dve su u grehu jer žive u suprotnosti sa učenjem Katoličke crkve, a sami dobro znamo da je učenje Katoličke crkve da brak čine isključivo muškarac i žena, sve drugo je neprihvatljivo. Ako one ne veruju, a izgleda da ne veruju, šta je njima da krste dete. To samo da provociraju - objasnio je ranije svoj postupak Zeba.

Celi slučaj objavio je i na Fejsbuku, a iako je dobio dosta kritika, brojni su ga podržali u njegovoj odluci.

- Moja savest je potpuno čista i mislim da je to po meni jedino ispravno - rekao je Zeba.

Riječki nadbiskup je u saopštenju kritikovao Zebinu odluku i pozvao istospolni par na lični susret s njim, piše 24 sata.hr.

Ovde prenosimo njegovo saopštenje:

- Zbog interesa javnosti, a nakon što sam se u ličnom razgovoru sa vlč. Kristijanom Zebom, sveštenikom Riječke nadbiskupije i župnikom u župi sv. Krsta - Srdoči u Rijeci upoznao sa detaljima slučaja, želeo bih u ime Riječke nadbiskupije da iznesem sledeće saopštenje. Župnik je preko posrednika dobio molbu dve ženske osoba koje su sklopile životno partnerstvo i koje su želele da krste dete koje je jedna od njih začela veštačkom oplodnjom. Odgovoreno im je da krštenje deteta nije moguće i to iz razloga što se radi o istospolnoj zajednici.

Ta činjenica po sebi nije bila dovoljna za odbijanje krštenja deteta. Da bi se došlo do takvog odgovora bilo je potrebno prethodno ispitati ispravnost njihovih nakana i proveriti postoji li mogućnost da se i u takvim okolnostima detetu obezbedi odgajanje u katoličkoj veri i tek nakon toga doneti odluku da li dete treba da bude kršteno ili ne. Takođe je iznevereno poverenje pomenutih osoba objavom na društvenim mrežama. Time su izložene neprimerenim komentarima i medijskom senzacionalizmu kojem smo proteklih dana svi mogli da svedočimo.

Želeo bih, zbog toga sve nas, a naročito one koji sebi tako olako dozvoljavaju uvrede drugih i drugačijih, podsetiti da bi obeležje Crkve trebalo biti prihvatanje. Znak tog prihvatanja su gostoljubivost, otvorenost i dobrodošlica. Tek nakon toga može i treba uslediti rasuđivanje pojedinih molbi te donošenje odluka u skladu sa učenjem, zakonom i praksom Crkve. Uvek je važno prethodno upoznati konkretne ljude i konkretnu situaciju i tek nakon toga rasuditi i doneti odluku. Ponekad će se nekome, iz nekog razloga, uskratiti sakrament dok se ne uklone razlozi koji sprečavaju njegovo primanje. Međutim, za to je uvek potrebno pažljivo rasuđivanje.

To važi naročito kada se radi o krštenju dece koje se, ako ga se traži s pravom nakanom i prihvatanjem obaveza koje iz toga proizlaze, ne bi sjelo uskratiti jer, kako kaže papa Franjo, "krštenje deteta za njega je čin pravde … jer mi mu u krštenju dajemo blago, mi mu u krštenju dajemo zalog: Duha Svetoga. Dete izlazi iz krštenja sa snagom Duha u sebi: Duha koji će ga braniti, pomagati mu kroz celi život. Zato je tako važno krstiti ih kao decu, kako bi rasla snagom Duha Svetoga" (Papa Franjo, Sikstinska kapela, 12. januara 2020.).

U tom duhu on je još 2014. godine u Vatikanu krstio devojčicu čiji roditelji nisu bili crkveno venčani. Najbolja atmosfera krštenja deteta i njegovog odgoja u veri prema hrišćanskom učenju je porodica koja ima jednog oca i jednu majku. No, u stvarnosti je sve više dece koja ne žive u takvoj atmosferi. Činjenica da su u ovom slučaju pomenute osobe sklopile životno partnerstvo ne može i ne sme nas automatski dovesti do zaključka da nemaju pravu nakanu i da ne prihvataju obavezu odgoja deteta u veri. Postoje i drugi slučajevi u kojima osobe ne žive posve u skladu s katoličkim učenjem o braku, a vernici su i odgajaju decu u veri. Kao što postoje i oni koji su sklopili katolički brak i krstili decu, a ne odgajaju ih u veri, iako su se na to obavezali.

Na koncu, iskreno mi je žao što je ovaj par postao predmet prenaglašene medijske pažnje. Žao mi je zbog povrede njihove diskrecije, posebno na izlaganju tolikim neprimerenim komentarima, koji iako ponekad dolaze od vernika u svojoj biti su duboko nehrišćanski. U duhu Amoris laetitia, br. 250, dužni smo "svaku osobu, bez obzira na njenu seksualnu orijentaciju, … poštovati u njenom dostojanstvu i prihvatati s poštovanjem, te … pomnjivo izbegavati svaki znak diskriminacije, posebno bilo koji oblik agresije i nasilja". Sa istospolnim parom koji je tražio ovo krštenje rado bih se lično susreo i s njima razgovarao te se mogu, ako žele, javiti u Kancelariju koadjutora Riječke nadbiskupije - stoji u saopštenju.

Video: Beograđani dali svoj sud o otkazu Evroprajda: Polovična mišljenja u anketi

(Telegraf.rs)