32 osobe iz poljskog autobusa zbrinute u bolnicama: Podižu vozilo, čeka se da se vidi da li je još neko ispod

11 osoba preminulo je na licu mesta, a jedna po dolasku u bolnicu

Foto: Tanjug/AP

Potpredsednik Vlade Hrvatske i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović izjavio je saučešće poginulima u saobraćajnoj nesreći u kojoj je učestvovao poljski autobus.

- Jutros u 5.35 je stigla prva informacija o tome da se na auto-putu dogodila strašna saobraćajna nesreća. Informaciju samo dobili od državljanke poljske koja je bila u autobusu i ono što mogu da kažem je da su sve službe odmah izašle na teren. Brvo je izašlo 16 timova Hitne pomoći, a potom policija, vatrogasci i radnici hrvatskih auto-puteva. U ovom trenutku imamo infomaciju da je 12 osoba poginulo, a da su 32 zbrinute u bolnicama u Varaždinu,  i Zagrebu i Čakovcu. Nažalost, još jedna osoba koja je bolnički zbrinuta je u međuvremenu preminula. Dosta je putnika sa teškim politraumama tako da je to takođe nešto što moramo da imamo u vidu - rekao je Božinović.

On je dodao da je razgovarao sa predsednikom vlade, koji je imao razgovor sa poljskim premijerom i izjavio mu saučešće.

- Od jutros sam u kontaktu sa poljskim ambasadorom. Autobus je krenuo iz mesta u blizini Varšave. Prema nekim informacijama, radi se o grupi koja je planirala da ode na hodočašće u Međugorje. Sve službe od same dojave brzo su reagovale. Činićemo i činimo sve da zbrinemo one koji su u hrvatskim bolnicama dodao je.

Direktorka Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević rekla je da je akcija Hitne pomoći, koja je primila poziv u 5.35 sati, završena u 7.55.

- Tokom tog vremena 18 teško povređenih je prevezeno u zagrebačke bolnice. Na licu mesta preminulo je 11 osoba, a jedna nakon dolaska u bolnicu. Autobus se i dalje podiže, moramo da ostavimo mogućnost da je neko i dalje ispod njega, ali se nadamo da neće biti. Čekamo popis ljudi koji su bili u autobusu - objasnila je.

Video: Bujević: Postoji mogućnost da još osoba bude ispod autobusa

(Telegraf.rs)