Podneta krivična prijava protiv čoveka koji je brodom udario u obalu kod Splita: Nije bio kapetan

Brod je potonuo, a 50 putnika prošlo je bez povreda

Split / Foto: Shutterstock

Splitska policija će državnom tužilaštvu podneti krivičnu prijavu protiv muškarca (44) koji je pod dejstvom alkohola rano jutros turističkim brodom udario u obalni zid Inine benzinske stanice na splitskoj Zapadnoj obali.

Na brodu "Morska vila" bilo je oko 50 putnika i svi su nepovređeni, a brod je potonuo.

Nakon sprovedenog kriminalističkog istraživanja kapetan je osumnjičen da je počinio krivična dela ugrožavanja posebnih vrsta saobraćaja, kao i zagađenja okoline, prenosi Hina.

Podsetimo, Ministarstvo mora navelo da su na mestu nesreće angažovani pripadnici Javne vatrogasne jedinice Split, čija je pomorska jedinica postavila upijajuće brane oko oštećenog broda, kako bi spečili zagađenje mora i morskog okruženja, u slučaju da se dogodi curenje goriva iz brodskog rezervoara.

Ronioci su proveravaju brodski trup ispod nivoa mora, dok je u dogovoru sa vlasnikom broda dodatno angažovana kompanija za pružanje komercijalnih usluga sprečavanja i uklanjanja zagađenja mora i morskog okruženja.

Nije bio kapetan, brod nije najavljen

Osobi koja je upravljala brodom na njega nije ukrcana kao zapovednik, a njemu su istekle i sve pomorske dozvole, piše Index.hr.

Nesreća se dogodila u blizini benzinske postaje.

- Sve je to moglo da zakomplikuje stvari, ali na sreću, ništa loše se nije dogodilo. Brod će da bude izvučen iz mora. Nije bilo povređenih i zasad nema nikakve naznake ekološke štete. Tako da mi očekujemo da brod već tokom sutrašnjeg dana bude izvučen i prenesen u brodogradilište - rekao je Siniša Orlić direktor Uprave sigurnosti plovidbe.

(Telegraf.rs)