Od antraksa u Hrvatskoj obolela i deca: "Zašto smo tako kasno obavešteni?"

Registrovano je šestoro obolelih, među njima dvoje dece

Foto-ilustracija: Shutterstock

Ministarstvo poljoprivrede Hrvstske saopštilo je danas da je kod uginulih goveda na području Parka prirode Lonjsko Polje potvrđena bolest antraks.

Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da je, s obzirom na to da je na području Parka prirode Lonjsko Polje pašnjaka Osekovo uginuo veći broj životinja, a uginućima je prethodila pojava neuroloških kliničkih znakova, odredilo obdukciju lešina dve uginule životinje i uzimanje uzorka za laboratorijsku dijagnostiku u svrhu isključivanja antraksa i uzimanje uzoraka mozga u svrhu isključivanja besnila i goveđe spongiformne encefalopatije.

Obdukciju lešina uginulih životinja i laboratorijsku analizu uzoraka od uginulih životinja sproveo je Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu.

Ministarstvo je u subotu dobilo rezultate nalaza, kao i rezultate provedenih laboratorijskih pretraga, kojima je kod uginulih goveda potvrđen antraks.

U zajedničkoj koordinaciji Ministarstva poljoprivrede i Državnog inspektorata provode se daljnje aktivnosti i mere na području pašnjaka Osekovo, Parka prirode Lonjsko Polje, u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti, navodi se u saopštenju.

Među obolelima i deca

Inoslav Brkić, direktor Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije za Dnevnik.hr je kazao kako je od 1. jula do danas uginulo više od 100 grla stoke, a šest osoba je obolelo od kožnog antraksa.

- Među njima je i dvoje dece. Svi su na vreme dobili antibiotsku terapiju i sve je pod nadzorom - kazao je Brkić i dodao kako će Ministarstvo poljoprivrede preduzeti sve potrebne radnje vezane za promet stoke i životinjskih proizvoda.

Brkić ističe da je ovo najveća epidemija na ovom području za koju on zna.

- Čudno je jer se sva goveda vakcinišu obavezno dvokratno, sve se mora proveriti. Sve eksponirane osobe dobile su kemoprofilaksu - propisanu preventivnu terapiju - kazao je on.

Uzeti su brisevi svih obolelih osoba, a deo briseva se šalje u Hrvatski zavod za javno zdravstvo te su mikrobiološke pretrage uzoraka pacijenata u toku.

- Kod jednog goveda bez sumnje je potvrđen antraks - kaže Brkić te ističe da je sve pod kontrolom i nema mesta panici, ali se mora utvrditi uzrok i "zašto smo tako kasno obavešteni i to od strane policije tek kad je već uginuo veći broj životinja".

(Telegraf.rs)2