Novinarka iz Harkova: "Hrvat je optužen za humanitarnu prevaru u Ukrajini, krao je novac narodu"

Hrvat je pokušavao da prikuplja novac bez da je prikazivao račune i bez da je uopšte bio u Ukrajini, tvrdi američka novinarka

Foto: Tanjug/AP

Američka novinarka Sara Ešton-Kirilo koja u Harkovu u Ukrajini živi već nekoliko meseci ispričala je za N1  kako izgleda život u razrušenom gradu, ali kako neki pokušavaju da zarade na humanitarnoj pomoći.

Tokom noći bila su dva napada, a u poslednja 24 sata u i oko Harkova bilo ih je sedam.

- Mislim da je ruski cilj jednostavan, to je nametanje ruskog terorizma i Putinovih ratnih zločina ljudima Harkova i pokušaj njihovog demoralisanja. Ljudi u Harkovu su tu još od marta i mislim da nikad neće ustuknuti - kaže novinarka.

Ona kaže da Ukrajinci moraju da odvraćaju muškarce koji služe u vojsci jer je puno kvlifikovanih dobrovoljaca u teritorijalnim snagama.

- Ljude bukvalno odvraćaju jer ih je toliko koji žele da pomognu svojoj zemlji - ističe Ešton-Kirilo.

Otkriva i da je jedan Hrvat optužen za prevaru u Ukrajini u pogledu humanitarne pomoći.

- Pokušavao je da prikuplja novac bez da je prikazivao račune i bez da je uopšte bio u Ukrajini. Kockao je i gubio novac, a predstavljao se kao hrvatski humanitarac. Taj čovek je zapravo hrvatski pravosudni sistem prikazao kao jednu lakrdiju i krao je novac ukrajinskom narodu - rekla je Ešton-Kirllo i dodala da su "Hrvati ipak svetli primer kad je u pitanju pomoć Ukrajincima".

Kaže da je ljudima u Ukrajini potrebno sve.

(Telegraf.rs)