Osuđen na 50 godina robije: Šta je sudija rekla ocu koji je ubio svoje troje dece u Zagrebu?

Ona je dodala da su ta dela "počinjena na podmukao način prema žrtvama koje su posebno ranjive"

Foto: Facebook/Harald Kopitz

Harald K. (57) priznao je danas krivicu za ubistvo svoje troje dece u Zagrebu prošle godine, a sudija koja mu je izrekla kaznu od 50 godina zatvora u obrazloženju presude mu je između ostalog rekla da je iskoristio poverenje dece prema njemu kao ocu.

- Iskoristili ste poverenje dece prema vama, kao ocu, iako svesni da su deca zbog svoje niske hronološke dobi bespomoćna i potpuno zavisna od vaše brige o njihovim potrebama. Deci ste dali na konzumaciju prethodno pripremljeni napitak od kakaa, u koji ste otopili najmanje 30 tableta Diazepama, svesni da je ta količina tableta kobna za decu. Deca su taj napitak, verujući vam kao ocu, popila, nesvesna ugrožavanja zdravlja i života. Usled toga su deca preminula zbog akutnog trovanja - kazala je u obrazloženju presude sudija.

Ona je dodala da su ta dela "počinjena na podmukao način prema žrtvama koje su posebno ranjive".

- U tom času ste bili jedini garant njihovih života i ona su vam kao ocu beskrajno verovala. A vi ste tri male osobe lišili života na početku njihovog životnog puta i uskratili im budućnost. Oduzeli ste i njihovoj majci najveću vrednost, a posledice oseća i cela ova zajednica - rekla je sudija tokom izricanja presude, javlja Telegram.

- To što ste ostali bez novca nije mogao biti razlog da oduzmete tri mlada života - rekla je. Dodala je kako njegova oproštajna poruka koju je ostavio na stolu uz izuzetno skupu bocu šampanjca dokazuje da su mu materijalne vrednosti bile važnije od života dece.

- Kao majci i sudiji neshvatljivo mi je da ste vašu decu lišili života u trenutku kad se vama više nije živelo jer ste ostali bez materijalnih dobara na koje ste bili navikli - zaključila je.

Za smrt svakog deteta pojedinačno, Harald K. je dobio po 27 godina. U kaznu će mu biti uračunato vreme provedeno do sada u pritvoru.

Javnost je bila isključena sa suđenja zbog zaštite maloletnih žrtava, a otac je ranije danas priznao krivicu za ubistvo svoje troje dece.

Podsetimo, reč je o užasu koji se dogodio u noći sa 24. na 25. septembar 2021. godine kada su četvorogodišnji dečak i sedmogodišnji blizanci provodili uobičajeno veče sa ocem dok je njihova majka, bivša Haraldova partnerka, bila na službenom putu i ocu svoje dece je sa punim poverenjem ostavila mališane, piše Jutarnji list.

Tužilaštvo je ranije saopštilo da se optuženi tereti da je 24. septembra prošle godine u stanu u zagrebačkom naselju Mlinovi, gde je boravio sa svoje troje dece, od kojih je dvoje imalo sedam i jedno četiri godine, "s unapred stvorenom namerom da ih ubije iskoristio poverenje dece prema njemu kao ocu i počinio navedena krivična dela".

Video: Gradonačelnik Petrinje držao uživo konferenciju, a onda je krenulo sve da puca, ruši se...

(Telegraf.rs)