Epilog slučaja trudnice Mirele: Bolnica i direktorka prekršili zakon, kazna i do 770.000 dinara

Mirela je saznala je da beba koju nosi u stomaku ima tumor, zbog čega je želela prekid trudnoće

Zdravstvena inspekcija koja danima češlja KB Sveti Duh donela je konačnu ocenu da su bolnica i direktorka prekršili zakon u slučaju Mirele Čavajde. Zbog toga im preti podizanje optužnice jer se nije poštovao Zakon o pravima pacijenata, a to bi značilo kaznu od 5.000 do 50.000 kuna (što je oko 770.000 dinara).

U KB Sveti Duh stiglo je saopštenje zdravstvene inspekcije da će se "protiv počinitelja prekršaja podneti optužni predlog zbog počinjenja prekršaja Zakona o zaštiti prava pacijenata", prenosi Jutarnji list.

U tom se dokumentu objašnjava se da je zdravstveno-inspekcijskim nadzorom od 9. i 10. maja utvrđeno da je prvostepena komisija bolnice (3. maja) na zahtev pacijentkinje za prekid trudnoće donela odluku, ali joj ona nije dostavljena.

Navodi se i da je ista ta provstepena komisija 5. maja donela odluku o kojoj pacijentkinja nije u potpunosti obaveštena, kad je reč o pravu da se može obratiti drugostepenoj komisiji KBC-a Zagreb. Inspektori kažu da je to suprotno Zakonu o pravima pacijenta kojim je propisano da "pacijenti imaju pravo na potpunu obaveštenost o toku postupanja prilikom pružanja zdravstvene zaštite".

Za sve te prekršaje Zakon predviđa kaznu od 10.000 do 50.000 kuna za ustanovu, tj. KB Sveti Duh, a 5.000 do 10.000 za odgovornu osobu, direktorku Ana-Mariju Šimundić.

Podsetimo, Mirela Čavajda saznala je da beba koju nosi u stomaku ima tumor, zbog čega je želela prekid trudnoće, a sve ustanove u Hrvatskoj odbile su da odrade taj zahvat.

(Telegraf.rs)