Počelo suđenje čoveku koji je svirepo ubio suprugu Vesnu u radnji: "To nisam uradio namerno, ni ne sećam se"

Na dan kada se ubistvo dogodilo Vesna Perišić uopšte nije znala da treba da radi i sigurno ne bi ni došla na posao da je nisu zvali, a Đekić je rekao da se apsolutno ne seća događaja kada je ubio Vesnu

Foto: Tanjug/Hina/Mario Strmotić

Iskazima trojice svedoka na Županijskom sudu u Splitu jutros je počelo suđenje 55-godišnjem Željku Đekiću zvanom Lika zbog ubistva dugogodišnje partnerke, 44-godišnje Vesne Perišić 30. novembra prošle godine u poznatom trgovinskom centru.

Đekić je s lancima na nogama doveden iz Zatvora Split u kojem se nalazi nakon hapšenja.

Sudi mu se po optužnici da je nesrećnoj ženi na njenom radnom mestu naneo ukupno dvadeset rana nožem oštrice duge osamnaest centimetara. Po sedam rana je nesrećna žena zadobila po levoj i desnoj ruci, a šest puta je Đekić žrtvi naneo ubode nožem u grudni koš i počinio krivično delo teškog ubistva.

U daljem nanošenju telesnih povreda sprečile su ga dve osobe koje su se zatekle u radnji, a jedna od njih, 57-godišnji M. G. je danas i svedočio o tom događaju.

Osim njega svedočile su i dve radnice, Vesnine koleginice od kojih je 37-godišnja D. M. bila u prodavnici kada se ubistvo dogodilo dok je 32-godišnja I. DŽ. tada bila odsutna, ali je govorila o istoriji odnosa između pokojnice i osumnjičenog za ubistvo.

Kako se moglo čuti na današnjem suđenju, na dan kada se ubistvo dogodilo Vesna Perišić uopšte nije znala da treba da radi i sigurno ne bi ni došla na posao da je nisu zvali, a Đekić je rekao da se apsolutno ne seća događaja kada je ubio Vesnu.

"Ne sećam se"

Upitan od sudije da se izjasni o krivici, Đekić je rekao: "To nisam uradio sa namerom i uopšte se i ne sećam tog događaja".

Na upozorenje sudije da se može izjasniti samo je li kriv, delimično kriv ili nije kriv Đekić je odgovorio: "Ako sam u zatvoru i ovde gde jesam, valjda sam kriv."

Rekao je da će odbranu iznositi tokom postupka i da se "za sada" slaže da ga po službenoj dužnosti brani advokat Jakša Cvitković.

Svedok M.G. je sudu ispričao kako je sa leđa prišao Đekiću nakon što je čuo vriske dok je u prodavnici gledao koji će sir da kupi.

- Čuo sam krike koji su počeli da se ponavljaju, a nasuprot sebe sam video osobu sa kapom na glavi kojoj sam prišao s leđa, uhvatio ga za vrat pitajući ga: "Šta radiš čoveče?" Tada nisam video ni krv niti da ima nož jer sam mislio da se svađa s nekom curom. Dok sam ga držao prišao mi je još jedan momak koji je dolazio s druge strane i video sve što ja nisam i onda smo ga zajedno oborili na pod. Tada je taj momak kojeg smo savladali počeo da govori da mu žena nije dala da vidi sina, da su mu ubili brata i da popustimo pritisak jer ćemo ga ugušiti. Nakon nekog vremena je došla policija koja ga je odvela - rekao je svedok.

"Ubadao ju je stojeći"

Vesnina kolegica D.M. je bila u trenutku ubistva u radnji, ali su se ona i Vesna razdvojile kada su u skladištu nakon Vesninog kašnjenja na posao podelili radne zadatke.

- Ja sam otišla prema frižideru, a ona je bila nasuprot kada sam začula vrisak. Mislila sam da je nešto teško i veliko palo na nekog kupca pa sam potrčala, a onda sam ugledala kako Željko bode Vesnu. Oboje su stajali, a tek kada joj je zadao zadnji udarac u grudi i on i Vesna su pali na pod. Dok ju je ubadao stojeći, ja nisam videla nikoga da Đekića sprečava. Tek se to dogodilo kada su on i Vesna pali na pod. Zvala sam obezbeđenje sve to vreme kojeg tu nije bilo, a ja i gospođa koja je rekla da je medicinska sestra smo Vesni davali veštačko disanje. Ja usta na usta, a ona na grudnom košu dok sam rukama prekrivala tu veliku ubodnu ranu na Vesninim grudima. Ona je ubrzo sklopila oči i izdahnula, a on je govorio dok su ga ovi momci držali da mu je Vesna uništila život i da mu tri meseca nije dala da vidi dete - tužnim glasom je rekla Vesnina koleginica koja je istakla da Vesna o svojim problemima nikad nije govorila koleginicama dok se nije odselila od Željka iz Splita u Dugopolje.

- Živela sam blizu Željka, znao nas je često i odvesti na posao, a i sam je radio u našoj radnji jedno vreme na skladištu. Vesna mi je govorila da Željko drži stalno nož pod jastukom, da preti će ubiti sebe i malog. Vesnina setra mi je tek nakon Vesninog ubistva rekla da je Đekić pretio kako će baciti bombu na kuću njihovog brata u Dugopolju gde se Vesna preselila - rekla je koleginica.

Đekića su zanimala neka druga pitanja za svedoka kao:"Je li Vesna bila sa nekim u vezi iz radnje i je li stalno govorila da se ponovo zaljubila u nekoga?"

Svedok je rekao da ona to ne zna niti da ima takve informacije.

Svedok I. DŽ. je ispričala da joj je Željko par meseci pre ubistva došao na posao i tražio joj broj od šefa njihove poslovnice, a da je onda tražio i broj od regionalne šefice.

- Nakon tog sam zvala Vesnu koja mi je rekla da se ne brine i da je na sigurnom i koja me samo upitala: jesi li imala bivšeg? Posle posla bi znali često Vesna i ja da ostanemo na zidiću i pričamo, pa mi je rekla da se morala nakon mesec i po dana vratiti sa Brača gde je otišla kako bi se sklonila od Đekića. Vratila se jer joj je slao pretnje da će ubiti sebe i maloga i morala je doći nazad. Te Vesnine poruke je imala naša kolegica sa Brača, ali ne znam ima li ih još.

Vesna mi je govorila i da je Željko sklon kockanju, da mu je dozvolila da dete bude dve nedelje kod njega samo da ne plaća alimentaciju, a dok su živeli zajedno nakon radnog vremena je znala i da frizira gospođe jer nisu imali dovoljno sredstava za život, iako mi u imamo dobre plate - rekla je koleginica neposredno prepričavajući događaje koji su se dogodili nekoliko meseci pre ovog svirepog ubistva.

Đekić je hteo da pita svedoka i o nekom svom neprijavljivanju u prodavnici dok je radio, o tome je li Vesna krala iz blagajne, ali mu ta pitanja sudija nije dozvolio da postavi jer su bila u formi konstatacije, a ne upita.

Video: Ubo ženu u leđa, zaklao je, pa zapalio kuću: Užas u Barajevu

(Telegraf.rs)