Oglasila se advokatica Mirele Čavajde: I Petrova bolnica odbila zahtev, spremamo prigovore

Advokatica reagovala na izjave ministra zdravlja

Ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš oglasio se danas o slučaju trudnice Mirele Čavajde kojoj ne žele da prekinu trudnoću iako joj je rečeno da beba ima veliki tumor zbog kojeg će ili umreti ili živeti kao biljka.

Beroš je na konferenciji rekao kako se sastao stručni savet i da je njihov stav da bi trebalo pokušati lečiti dete.

On je dodao i da do sada od Čavajde ili njene advokatice nisu stigle žalbe na prvostepene odluke kojima se trudnici uskratio prekid trudnoće, što je preduslov za pokretanje drugostepenog postupka. Taj postupak podrazumeva sazivanje komisije koja bi trebalo da donese konačnu odluku.

Vanja Jurić, advokat Mirele Čavajde, reagovala je na Beroševe izjave i poručila je da se prigovori pripremaju.

- Biće podneseni u roku koji je predviđen zakonom, verovatno već danas - rekla je Jurić za Index o Beroševoj izjavi da žalba, odnosno zahtev za drugostepenom komisijom još nije podnesen.

Ona je rekla i da je bolnica Petrova odbila zahtev, ali za prevremenim porođajem, ne za prekidom trudnoće koji je tražen.

- Petrova je jutros poslala da odbija zahtev, ali su naveli da odbijaju zahtev za prevremenim porođajem, a mi smo tražili prekid trudnoće. Značajna je razlika između ta dva pojma - rekla je Jurić za Index.

Advokatica je prokomentarisala i Beroševu izjavu da lekari smatraju da bi dete trebalo da se rodi i potom da pokuša da se leči.

- Koliko sam shvatila, Beroš govori otprilike da će se dete roditi živo i da se može lečiti. To su sve stvari koje u zakonu uopšte ne pišu. U zakonu piše da je prekid trudnoće dopušten ako se može očekivati da će dete imati teške fizičke ili duševne mane. Dakle, uopšte se ne radi o mogućnosti preživljavanja, nego o tome ima li teške telesne ili duševne mane - rekla je za Index Jurić.

Video: Dr Srđan Bošković: Trudnice ekstremno ugrožene koronom

(Telegraf.rs)