Do Splita stigao francuski ratni brod: Kapetan otkrio da su tu da podrže NATO zbog situacije u Ukrajini

Kapetan je rekao da je prisustvo francuskih brodova u istočnom Mediteranu deo podrške NATO snagama zbog specijalnh operacija ruske vojske u Ukrajini

Foto: Profimedia

U Split je uplovio brod francuske ratne mornarice, a splitski gradonačelnik Ivica Puljak primio je danas izaslanstvo fregate "Forbin" (D620) koja je nakon puna dva meseca boravka na moru doplovila u splitku luku i u posetu hrvatskoj ratnoj mornarici.

Zapovedniku francuskog broda, kapetanu bojnog broda Nikolasu Molitoru i njegovoj pratnji gradonačelnik je izrazio dobrodošlicu.

- Želim vam ugodan boravak u Splitu, dobar odmor, ali i da vaše plovidbe budu što je moguće mirnije te da se srećno vratite kući svojim porodicama - kazao je, između ostalog, gradonačelnik Puljak, prenosi Slobodna Dalmacija.

Kapetan Molitoru zahvalio se na toplim rečima dobrodošlice i upoznao je gradonačelnika sa zadacima koje posada "Forbina" obavlja u plovidbama Mediteranom i Jadranskim morem, a kao deo grupe borbenih brodova francuskog nosača aviona "Charles de Gaulle" (R91).

Kako je pojasnio kapetan Molitoru, prisustvo francuskih brodova u istočnom Mediteranu deo je podrške NATO snagama zbog specijalnh operacija ruske vojske u Ukrajini.

"Forbin" (HORIZON klasa) je 153 metra duga protivvazdušna fregata, najsavremenija od svoje klase u svetu. Glavna misija "Forbina" je zaštita nosača aviona i prateće grupe brodova. Posada broji 220 članova.

Video: Zapalio se ruski ratni brod u Sankt Peterburgu

(Telegraf.rs)