Kamere snimile hrvatskog atašea kako odbija da primi notu u Moskvi: Pogledajte njegovu reakciju

Rusi zbog hrvatskih dobrovoljaca u Ukrajini pozvali hrvatskog atašea u ministarstvo obrane

Hrvatski vojni ataše u Rusiji brigadir Željko Akrap juče je odbio protestnu notu Rusije, koju je želeo da mu uruči predstavnik ruskog Ministarstva obrane.

Akrap je bio pozvan u rusko ministarstvo obrane u Moskvi gde je upozoren kako Rusija zna da su u Ukrajinu stigli hrvatski plaćenici koji se bore u redovima ukrajinske vojske. Portparol ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov rekao je da se do sada oko 200 plaćenika iz Hrvatske pridružilo ukrajinskim borcima.

- Vojnom atašeu rečeno je o nezakonitom delovanju hrvatskog državljanina Denisa Šelera koji je 2015. učestvovao u borbenim operacijama na jugoistoku Ukrajine, a sada je organizovao grupe hrvatskih plaćenika za njihovo slanje u Ukrajinu - istakao je nakon sastanka Konašenkov.

Hrvatsko ministarstvo obrane u svom saopštenju naglasilo je da je vojni ataše Hrvatske odbio da primi notu jer "niti MORH niti bilo koja druga institucija u Hrvatskoj nemaju veze s pojedincima koji se možda nalaze u Ukrajini i o tome nemaju nikakve informacije".

Kako hrvatski mediji pišu, pozivajući se na nezvanična saznanja, hrvatski vojni ataše bio je pozvan u rusko ministarstvo obrane u sredu i četvrtak. U sredu je na sastanku vladala prilično opuštena atmosfera. Ruska strana je atašeu naglasila kako su Hrvati i Rusi bratski narodi i prenesena mu je ruska zabrinutost jer Hrvatska zvanično nije osudila odlazak hrvatskih građana u redove ukrajinske vojske. U četvrtak je, navode mediji, atmosfera bila službena i hladna.

Predstavnik ruskog ministarstva pročitao je službenu notu i želeo je da je uruči Akrapu, koji je odbio da je primi uz gore navedeno obrazloženje, što je kod ruskih predstavnika izazvalo veliko iznenađenje.

Video: Borbe oko nuklearne elektrane Zaporožje: Oklopna vozila na parkingu ispred zgrade

(Telegraf.rs)