Trovanje ugljen monoksidom u Čakovcu: Bračni par ostao bez kiseonika zbog bojlera i aspiratora

Supružnici stari 54 i 59 godina zatražili su lekarsku pomoć u Županijskoj bolnici Čakovec i zadržani su na posmatranju

Foto: Milena Đorđević

Supružnicima je pozlilo u porodičnoj kući u Čakovcu u sredu između 17 i 19 sati, i to zbog nedostatka kiseonika usled rada plinskog bojlera u kombinaciji s višesatnim radom kuhinjskog aspiratora, što je dovelo do povišene koncentracije ugljen monoksida, piše "Večernji list".

Supružnici stari 54 i 59 godina zatražili su lekarsku pomoć u Županijskoj bolnici Čakovec i zadržani su na posmatranju.

- Na mesto događaja su izašli zaposleni Međimurje plina koji su utvrdili da u porodičnoj kući nema ugrađenih adekvatnih dovoda vazduha, zbog čega je došlo do manjkanja kiseonika - kažu u PU Međimurskoj koja je zabeležila nekoliko sličnih događaja, kad je uzrok trovanja ugljen monoksidom takođe bio istovremeni rad bojlera i kuhinjskog aspiratora.

Zbog toga podsećaju građane na redovno provetravanje kuhinja, kupatila, garaža i drugih prostorija u kojima se nalaze razne peći za grejanje.

- Ukoliko u stambenom prostoru nema adekvatnih dovoda vazduha, potrebno ih je ugraditi. Redovno čistite ventilacione dovode i odvode vazduha na vratima kupatila ili kuhinja. Nabavite detektor ugljen monoksida, koji signalizuje opasanu nivo koncentracije CO-a u vazduhu - podsećaju oni.

(Telegraf.rs)