Niz femicida u Hrvatskoj: Žene bile žrtve u 50 odsto slučajeva prošle godine, njih 11 ubile su bliske osobe

Broj femicida u ukupnom broju ubistva samo u mesec i po dana ove godine premašio je više od polovine svih ubistava na godišnjem nivou

Foto: Shutterstock

Krvavi i zabrinjavajući prošlogodišnji niz femicida u Hrvatskoj nastavlja se i u ovoj godini. Pula, gde je u porodičnoj kući Vedran B. (39), ubio svoje roditelje Darija (67) i Nadu (66), prošlonedeljno okrutno ubistvo Darinke Krivec (67) u riječkom kafiću koju je udarcima usmrtio 36-godišnji Roman B. i poslednji slučaj ubistva 56-godišnjakinje u Veloj Luci na Korčuli koju je kuhinjskim nožem usmrtio njen 35-godišnji sin alarm su za uzbunu.

Naime, broj femicida u ukupnom broju ubistva samo u mesec i po dana ove godine premašio je više od polovine svih ubistava na godišnjem nivou.

Prema podacima Kancelarije poverenice za ravnopravnost polova u 2021. godini su u 14 od 30 zabeleženih ubistava žrtve su bile žene, a 11 njih je ubila bliska osoba. Tokom 2016. u Hrvatskoj je ubijeno 20 žena, od kojih je 15 ubila bliska osoba.

Pad ubistava usledio je 2017. i 2018. Ipak, od 2019. ubistva žena ponovno su u porastu. U 2020. godini ubijeno je 19 žena, od kojih su 14 ubile bliske osobe.

Svaki dan porodično nasilje

Osim ubistava, u ovoj godini zabeležena je i pretnja ubistvom na području Osječko-baranjske županije, pretnja pištoljem na području Velike Gorice gde je počinitelj policajac, kao i pokušaj ubojstva na području Pleternice.

Svakodnevno policija beleži slučajeve porodičnog nasilja u kojima su žrtve žene.

Višnja Ljubičić, poverenica za ravnopravnost polova, stalno ističe nužnost prevencije i edukacije  javnosti, kao i rad sa počiniteljima krivičnih dela u kojima su žrtve žene.

- Na naplatu bi mogle da nam dođu rodne ideologije koje su umanjile rodno uslovljeno nasilje, koje su porodice proglasile jezgrom društva, a svaki napad na porodicu je napad na to jezgro. Postavljale su se teze da porodično nasilje nije javno-društveni problem, nego privatna stvar, a da se preteruje s pričama kako su žene ugrožene u sopstvenom domu - rekla je Višnja Ljubičić.

Video: Jelena Karleuša se prvi put oglasila posle porodične drame: Evo šta je objavila

(Telegraf.rs)